Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Με κατάνυξη η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.


Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκαν και φέτος τα θύματα της θλιβερής επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Ως γνωστόν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ 800 άνδρες από 14 ετών και άνω.
Προς τιμήν και αιωνία μνήμη των μαρτυρικών αυτών θυμάτων τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων ο Όρθρος η Θεία Λειτουργία και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αμβρόσιο.
Παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας όπως ο Υπουργός Εργασίας κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος, οι Βουλευτές και πολιτευτές του Νομού Αχαίας καθώς επίσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Αιγίου κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και διπλωματική αντιπροσωπία των πρεσβειών της Γερμανίας, της Πολωνίας και των ΗΠΑ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος και υπογράμμισε ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι αποτέλεσμα του άμετρου πλουτισμού και καταναλωτισμού των περασμένων ετών και της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, η ελπίδα και η πίστη μας στο Χριστό αποτελεί το εχέγγυο για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός του Ολοκαυτώματος και την σημασία του για την σύγχρονη γενιά των Ελλήνων.
Ακολούθησε εν μέσω βροχής η μετάβαση στον τόπο της Θυσίας όπου και έγινε επιμνημόσυνη δέηση και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο την επίσκεψη του επικεφαλής του Προξενικού Τμήματος της Πολωνικής Πρεσβείας κ.Piotr Strutynski, του Επιτετραμμένου της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Guy Feaux de la Croix και του Πολιτικού Συμβούλουτης Αμερικανικής Πρεσβείας κ. Daniel Tarront τους οποίους ξενάγησε στους χώρους του Ιδρύματος και αναφέρθηκε στην ίδρυση και τους σκοπούς λειτουργίας του.
Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των, παρούσης και της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, κατά την διάρκεια του οποίου έλαβαν τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Παπαδόπουλος και οι διπλωματικοί εκπρόσωποι Γερμανίας, Πολωνίας και ΗΠΑ.
Όλοι τόνισαν την ανάγκη που υπάρχει σήμερα παρά τα όποια λάθη του παρελθόντος και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες του παρόντος, αγάπης, ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των λαών μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με θερμές ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκομένους.

www.romfea.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου