Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η «τρέλα» του να είσαι σήμερα Ορθόδοξος χριστιανός.



Πως σχολιάζει την άγνοια του Χριστού από την κατ’ όνομα σήμερα πλειονότητα των Ελλήνων Χριστιανών
 
 
«Παπά μετά το «δι’ ευχών» να φέρεις και μία μεταλαβιά να δώσουμε στη μικρή γιατί δεν μπορεί να περιμένει άλλο»! Το περιστατικό συνέβη σε ναό της Αττικής λίγες μέρες μετά την Ανάσταση, την εβδομάδα της Διακαινησίμου κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού. Δείχνει δε την τραγική απουσία ορθόδοξης κατηχήσεως σε εποχή που παρατηρείται μία έντονη στροφή των Ελλήνων προς την Εκκλησία, πιθανόν λόγω της αναζήτησης διεξόδου από την κρίση. Ενθυμούμαι παλαιότερα πως ένας πιστός άφησε ένα πεντοχίλιαρο στο παγκάρι και εν ώρα Θείας Λειτουργίας πήγε μπροστά στην Ωραία Πύλη και φώναζε: «Παπά πλήρωσα ένα πεντοχίλιαρο, φέρε το γλυκό κρασί του Χριστού να με ποτίσεις»! Ανάλογα περιστατικά έχει να διηγηθεί κάθε ιερέας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Προκαλούν γέλιο αλλά ταυτόχρονα και θλίψη.
Πολλοί θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν τους ανωτέρω ακατήχητους χριστιανούς ως τρελούς και να ξεπεράσουν αβρόχοις ποσί την τραγικότατη διαπίστωση της απουσίας κατηχήσεως, της αμάθειας και την πλήρη άγνοια της πλειονότητας αυτών που κατ’ όνομα είθισται να ονομάζουμε χριστιανούς. Τι συμβαίνει; Γιατί τόσο αδιαφορία για την απουσία της κατήχησης; Μήπως η σωτηρία της ψυχής αποτελεί πλέον δευτερεύον ζήτημα για την Εκκλησία μας; Και τι αποτελεί στην περίπτωση αυτή πρωτεύον ζήτημα; Μήπως δεν βλέπουμε την κατάντια της κοινωνίας μας;
Πως λοιπόν οι καλοί μας ιερείς και δη οι επίσκοποι μιλούν για τον Χριστό και καλούν τους Έλληνες πιστούς να έρθουν κοντά Του για να βρουν λύσεις, όταν για τους περισσοτέρους ακόμη και για κληρικούς ο Ιησούς Χριστός και η Εκκλησία Του παραμένουν ως ο «άγνωστος Χ» στη ζωή τους; Πως θα μετανοήσουν όταν αγνοούν τι σημαίνει μετάνοια; Πως θα επιστρέψουν να αναζητήσουν κάτι που στη σκέψη τους είναι πλήρως διαστρεβλωμένο; Πως η θρησκευτική μας ηγεσία θα δεχθεί να περιθάλψει πνευματικά τις ερημικές ψυχές χιλιάδων κατατρεγμένων συμπολιτών μας, όταν δεν διαθέτει καν τις υποδομές για ένα τέτοιο έργο; Με ποιούς άραγε κήρυκες και εργάτες του ευαγγελίου θα επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα, αφού η αδιαφορία και ο επαγγελματισμός και η απουσία αγάπης των περισσοτέρων κληρικών είναι εμφανής;
Ναι, λοιπόν πολλοί κληρικοί μπορεί θεωρητικά μέσα από ένα αμιγές, τις περισσότερες φορές, ξύλινο λόγο να προτείνουν αλλαγή πορείας στους Έλληνες προτάσσοντας τις ευαγγελικές διδαχές και τη μετάνοια αλλά στην πράξη και οι ίδιοι απορρίπτουν κάτι τέτοιο με την όλη συμπεριφορά και ζωή τους! Το γεγονός αυτό ακριβώς συμβάλει στην διευκόλυνση της διείσδυσης εκατοντάδων αιρετικών δοξασιών που έχουν εισβάλλει τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Ελλάδα. Το πιο τραγικό ωστόσο, είναι ότι η θρησκευτική ηγεσία του τόπου επί του παρόντος αδυνατεί όχι μόνο να δώσει λύση αλλά και να ερευνήσει το ζήτημα της απουσίας της κατηχήσεως! Αρκείται στο υπάρχον φαρισαϊκό υπόβαθρο που στερεί τη δυνατότητα ανακτήσεως της απωλεσθείσας πνευματικότητας από τους Έλληνες, ώστε να δημιουργήσουν αναχώματα στις κάθε λογής κυρίως ξενόφερτες κρίσεις.
Εύλογα θα υποστηρίξει κάποιος πως καλές είναι οι κριτικές αλλά πιο καλό θα είναι να καταθέτει κάποιος υλοποιήσιμες προτάσεις διεξόδου από το πνευματικό τούτο τέλμα. Σύμφωνα λοιπόν με γέροντα ασκητή του Παγγαίου όρους, ο οποίος ήταν και αυτός που μας ώθησε στην συγγραφή τούτου του κειμένου υπάρχουν λύσεις που γρήγορα μπορούν να ανατρέψουν το φαρισαϊκό τούτο υποτονικό σκηνικό. Παραθέτουμε λοιπόν ότι μας είπε ο σεβάσμιος τούτος ασκητής σε μία πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε μαζί του.
«Συστήσατε χριστιανοί μου τις αγάπες. Όσοι από εσάς γνωρίζετε κάτι από τον Χριστό -έστω και κάτι ελάχιστα- μεταδώστε το. Κτυπήστε την πόρτα του γείτονα με ανιδιοτέλεια. Πλησιάστε τον με αγάπη με μία οιανδήποτε αφορμή και κάντε τον κοινωνό των βιωμάτων σας. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτό που τον απασχολεί. Παρακαλέστε τον Χριστό να λειτουργήσει. Καλέστε έναν πνευματικό δοκιμασμένο άνθρωπο λαϊκό η κληρικό στο σπίτι για καφέ η φαγητό και φωνάξτε και τον ίδιο να ακούσει δύο πνευματικά λόγια. Δώστε του την ψυχή σας και τότε να είστε βέβαιοι πως θα παρέμβει ο Χριστός και το θαύμα θα γίνει. Δωρίστε του η δανείστε του να διαβάσει ένα πνευματικό βιβλίο και ζητήστε του να το σχολιάσει... Ας γνωρίζετε ότι στις ανοικτές από αγάπη καρδιές λειτουργεί εποικοδομητικά ο Θεός. Πηγαίνετε μαζί του σε ένα μοναστήρι και μιλήστε για τη μετάνοια για την Ορθοδοξία μας για τα θαύματα όχι με γενικόλογα αλλά μέσα από τα προσωπικά σας βιώματα. Τότε θα καταστείτε από τον Χριστό στην πράξη κήρυκας του. Στο χέρι σας είναι λοιπόν να μετατρέψετε την πολυκατοικία σας η το σπιτικό σας σε οίκο του Κυρίου και να θεραπεύσετε την αγνωσία του Θεού. Επιχειρείστε το με τους φίλους και τους γείτονες και θα διαπιστώσετε το πως αυτομάτως θωρακίζετε το περιβάλλον σας και το πως νικιούνται νόσοι και κρίσεις. Καλοί μου Χριστιανοί κάντε τις καρδιές σας Εκκλησίες και αφήστε ανοικτή την πόρτα να ανάψει το κεράκι του σ’ αυτές κάθε άνθρωπος. Και τότε θα ζήσετε το θαύμα της Ορθοδοξίας. Θα δείτε τον κόσμο γύρω σας να αλλάζει... Συστήσατε και εσείς καλοί μου Επίσκοποι και ιερείς τις αγάπες. Μάθετε να ανοίγετε τις καρδιές σας αληθινά ο ένας στον άλλον γκρεμίζοντας ιδιοτέλειες, μίση και φαρισαϊκές κουτοπονηριές. Μετατρέψτε σε κατηχητικό σχολείο την καρδιά σας και αφήστε την ελεύθερη και χωρίς τις σκοπιμότητες μίας ψεύτικης εξουσίας να λειτουργήσει. Τότε και μόνο τότε η μαρτυρία σας θα αγιάζει τον τόπο σας και θα θεραπεύει κάθε νόσο και μαλθακότητα. Μετατρέψτε τους οίκους του Μαμμωνά -ξέρετε καλά τι εννοώ- τα λογιζόμενα ως καταστήματά σας σε οίκους προσευχής και αγάπης, σε πνευματικά αναρρωτήρια κυνηγημένων και φυλακισμένων ψυχών. Μάθετε να μην σας συντροφεύει ο όλεθρος αλλά η αγνή θυσία. Γιατί αυτή η θυσία θα σας καταστήσει σαν τον Αβραάμ στα μάτια του Θεού...»
Ο ταπεινός ασκητής με τα λεγόμενά του πιστεύουμε ότι καθόρισε τις βάσεις της πραγματικής χριστιανικής ορθόδοξης κατήχησης. Ουσιαστικά περιέγραψε τη λύση των κάθε λογής προβλημάτων που μας απασχολούν ενώ έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές και για τους εγκλωβισμένους στους τύπους σήμερα ιερείς μας. Είθε τα σοφά λόγια του να εισέλθουν εις ώτα ακουόντων και να ταρακουνήσουν τις καρδιές όλων μας!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Σ.Ο.      

Συντάκτης: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΥΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου