Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αρχιεπίσκοπος: 'Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός'

sxoliΜόσχα, Αιμίλιος Πολυγένης
Aπαντήσεις σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα έδωσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.
Η συζήτηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απηύθυναν οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής.

Σχετικά με τον "εθνικισμό" ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "υπάρχουν δύο συνώνυμες λέξεις. Ο πατρωτισμός και ο εθνικισμός".
"Τον πατριωτισμό τον στηρίζουμαι, ενώ τον εθνικισμό τον απορρίπτουμε ως Εκκλησία", πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως "η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών στο μάθημα των θρησκευτικών είναι μεγάλη".
"Στη Ρωσία κάνουν τα πάντα για να βάλουν το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα κάνουν τα πάντα για να το βγάλουν" είπε χαρακτηριστικά.
Για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και όλα όσα λέγονται για τον αριθμό "666" που αναγράφεται σε barcode ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε πως "αν έχουμε μέσα στη καρδιά μας τον Χριστό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

Ο Μακαριώτατος πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ιερόσπουδαστών ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς νέους να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση φοιτητή, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησιές μεταξύ τους είναι ο εγωισμός.
"Σε κάθε αίρεση και διάιρεση θα δείτε πως από πίσω κρύβεται ο εγωισμός" κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
Φώτο: Γιώργος Φερδής
sxoli1
sxoli3
sxoli2
IMG 7116http://www.romfea.gr/epikairotita/12709-allo-patriotismos-allo-ethnikismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου