Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΙ: ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ...

Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο πλέον μορφωμένος Αρχιερέας τής χώρας μας. Καταγγέλλει τούς Ευαγγελικούς "διαφωτιστές"  πού τρέχουν στούς δρόμους γιά να διδάξουν άλλες, Ευρωπαϊκές "αλήθειες..."


Ευαγγελικοί "προσευχόμενοι"...

" Με τη βοήθεια του Θεού εορτάσαμε και φέτος τις μεγάλες μέρες του σωτηρίου Πάθους και της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Παρά όμως τις μεγάλες ευλογίες των ημερών, δεν έλειψαν και οι πειρασμοί. Έτσι, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, οι λεγόμενοι Μάρτυρες του Ιεχωβά εξαπέλυσαν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής προσηλυτιστική δράση μεταξύ των Χριστιανών, με σκοπό την πρόκληση σύγχυσης και την απόκτηση ανυποψίαστων οπαδών.
Το ακόμη όμως λυπηρότερο είναι ότι στις ίδιες γραμμές κινούμενοι κάποιοι άλλοι, φερόμενοι ως κήρυκες του Ευαγγελίου και αυτοαποκαλούμενοι χριστιανοί, οπαδοί δηλαδή του Κυρίου Ιησού, άνθρωποι με τους οποίους υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε διάλογο αμοιβαίας κατανόησης, οι ίδιοι δυστυχώς «πλανώντες και πλανώμενοι», μέσα στη Διακαινήσιμο Εβδομάδα, δραστηριοποιούμενοι στην περιοχή της Παλλήνης και του Πικερμίου, έστειλαν δια τηλεφώνου μηνύματα SMS, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης «φίλων», οι οποίοι ανήκουν στο ευλογημένο σώμα της αγίας μας Εκκλησίας, και ενδεχόμενης ένταξής τους στο θρησκευτικό τους σωματείο, την «Άφθονη Ζωή», όπως το ονομάζουν, προκειμένου καθώς γράφουν «να σώσουν ανθρώπους».
Αυτοί, γνωστοί με το όνομα Ευαγγελικοί, έχουν αντικαταστήσει τη θεολογία με τον αυθαίρετο στοχασμό, τα μυστήρια και τη λατρεία με ομιλίες και θρησκευτικά άσματα, και προτείνουν έναν χριστιανισμό που στηρίζεται περισσότερο στην ανθρώπινη λογική παρά στη θεία αποκάλυψη. 
Αρνούνται την Παναγία και τους Αγίους μας, τα μυστήρια και τις εικόνες, την ευλογημένη μας Παράδοση και τη λατρεία. 
Καλούν τους Ορθοδόξους να γιορτάσουν χωρίς Εγκώμια και Επιτάφιο, χωρίς Χαιρετισμούς και Παρακλήσεις, χωρίς Θεία Κοινωνία, χωρίς Πατερικό λόγο, χωρίς την τιμή των μαρτύρων και των οσίων ασκητών, βάζοντας στη θέση όλων αυτών μια στεγνή θρησκευτική ωραιολογία.
Τη στιγμή που τόσοι παραπλανηθέντες από τους ίδιους ήδη προδομένοι και διψασμένοι επιστρέφουν καθ’ ομάδας στην Εκκλησία μας –μάλιστα στη δική μας Μητρόπολη έχουν τα τελευταία χρόνια κατηχηθεί αρκετές δεκάδες- προσπαθούν να αποσπάσουν αθώες ψυχές από την ευλογημένη κολυμβήθρα της Ορθόδοξης πίστης μας.
Μπορεί η Εκκλησία μας να παρουσιάζει ελλείψεις στην ποιμαντική της προσέγγιση, μπορεί ακόμη, καθώς έχει δεχθεί τους κρατικούς επηρεασμούς από τη νοσηρή σχέση της με την πολιτεία, συχνά να φαίνεται ασυνεπής στη ζωή των πιστών της. 
Αυτό όμως που κανείς δεν μπορεί να της αμφισβητήσει είναι η διατήρηση της αυθεντικής χριστιανικής διδασκαλίας μέχρι σήμερα, ο πλούτος της υψηλής θεολογίας της και η συνείδηση της αληθινής παραδόσεως.
Με την παρέμβασή μου αυτήν, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων πέραν πάσης μιασαλλοδοξίας ή εμπαθούς φανατισμού. Είναι αδικία στον εαυτό μας να ανταλλάξουμε το χρυσάφι της Ορθόδοξης πίστης μας με το γυαλισμένο μπακίρι των ψευδοδιδασκαλιών∙ να αντικαταστήσουμε τον θησαυρό της διαχρονικής αλήθειας του Χριστού με τα άνευρα ανθρώπινα ευαγγελικά επινοήματα. 
Αυτοί που ευαγγελίζονται δήθεν τον λόγο του Θεού στην Ελλάδα των μαρτύρων, των θαυμάτων, της Παραδόσεως καλό θα είναι να μάθουν το Ευαγγέλιο όχι όπως το θέλει η ξενόφερτη πνευματική τους μικρόνοια, αλλά όπως το έχει ζήσει η οικουμενική Εκκλησία στην αδιάκοπη ιστορία της, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, αν είχαν «νουν Χριστού», θα ήταν αντί να προσηλυτίζουν με πονηρία να προσέλθουν οι ίδιοι στην Ορθοδοξία και να ζήσουν την αλήθεια της αυθεντικότερα ίσως από μας. 
Αυτό δεν είναι προσηλυτισμός∙ αυτό είναι άγιος ευαγγελισμός. Αυτό χρειαζόμαστε.
Αυτό τελικά αποτελεί και την προτροπή σε όλους μας∙ Να επιστρέψουμε στην Ορθοδοξία μας. Όλοι μας. Ακόμη κι εμείς οι γεννημένοι Ορθόδοξοι. Και με την καρδιά και με τη ζωή μας.
 
Με θερμές αναστάσιμες ευχές και πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ                      http://www.kivotoshelp.gr/Pages/kosmosNea.htm#eyagelikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου