Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Συλλείτουργο Μόσχας Κυρίλλου και Κύπρου Χρυσοστόμου για την εορτή του προστάτη της μεγαλονήσου.

Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου
Με συλλείτουργο του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο σήμερα, μέρα κατά την οποία η Εκκλησία της Κύπρου τιμά τη μνήμη του ιδρυτή και προστάτης της Αποστόλου Βαρνάβα, επισφραγίσθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο. Το συλλείτουργο με τη συμμετοχή Αρχιερέων και Ιερέων από τις δύο Εκκλησίες.

Το συλλείτουργο έγινε στον ομώνυμο ιερό ναό στη Λευκωσία. Η μονή και ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο σε μικρή απόσταση από την αρχαία Σαλαμίνα.

Ο Απόστολος Βαρνάβας, Κύπριος στην καταγωγή, είχε έρθει στην Κύπρο για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, μαζί με τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο, και ο πρώτος σταθμός τους το 45 μ.Χ. ήταν η αρχαία Σαλαμίνα.

Στο συλλείτουργο των προκαθημένων τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αποστόλου Βαρνάβα, επεσήμανε ότι στην εξέλιξη των αιώνων και των γενεών η Εκκλησία της Κύπρου συνεχίζει την αποστολή της στον κόσμο και διατηρεί την αξία και τη χρησιμότητα της.

Σήμερα, επεσήμανε, η συμβολή της Εκκλησία της Κύπρου καθίσταται πολύτιμη και η ευθύνη της μεγάλη καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των λαών τείνουν να εκμηδενιστούν και «διότι κοινώς γίνεται διαρκώς και περισσότερο ο πολιτιστικός περίγυρος λόγω της παγκοσμιοποίησης στην μεταμοντέρνα εποχή».

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι ο ευλαβέστατος κλήρος και ο ευσεβής λαός της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ρωσίας αγάλλονται σήμερα μαζί και συμπανηγυρίζουν.

Στο τέλος του συλλείτουργου ο Πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε στην Εκκλησία της Κύπρου τεμάχια λειψάνων Ρώσων Αγίων και σε όλους τους Μητροπολίτες εικόνες Ρώσων Αγίων καλλιτεχνημένες από Ρώσους αγιογράφους και ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αποστόλου Βαρνάβα να επέλθει ειρήνη στην Κύπρο και να επανενωνθεί το νησί.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9601

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου