Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ.

Το Τουρκικό κοινό γνωρίζει την αλήθεια της Ίμβρου: Πατριάρχης.Το τουρκικό κοινό πρέπει να αναγνωρίσει τις αδικίες Έλληνες στην Ίμβρο (Gökçeada)που υπέστη τη δεκαετία του 1960, είπε χθες ο Ελληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου για την ελληνική κοινότητα του νησιού.

Η "Ίμβρος θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν κατανοητό ως μια απειλή από την Τουρκία. Με την προσέγγιση αυτή, η μειονότητα, η οποία ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο νησί, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από εκεί, "είπε ο πατριάρχης.

Η Τουρκική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη σκληρότητα που σημειώθηκε στο νησί, κατά το χρόνο, λόγω των περιορισμένων ευκαιριών για επικοινωνία, είπε.

                                     Η Φυλακή χτίστηκε στο νησί.

Σύμφωνα με τον Φεργιάλ Tανσούνγκ, έναν ιστορικό στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος συνέταξε το βιβλίο "Imroz Rumları, Gökçeada Üzerine" (Ρωμιοί της Ίμβρου),οι μη-μουσουλμάνοι στο νησί,είχαν στόχο μια επίσημη πολιτική που να περιλαμβάνει να επιτρέπεται στους κρατουμένους σε μια φυλακή, που χτίστηκε στο νησί , να περιφέρονται ελεύθερα και να παρενοχλούν τους ντόπιους.

"Το 1960, υπήρχαν περίπου 6.000 Ρωμιοί στο νησί, και ο αριθμός τώρα είναι μόλις 300 ", είπε ο Tανσούνγκ στην Hürriyet Daily News χθες.

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή μελέτη γραμμένο στην τουρκική, για το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας του νησιού.

Η Ίμβρος, η οποία μετονομάστηκε επίσημα σε  Gökçeada το 1970 από την Τουρκία, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του κόλπου Σάρου και είναι επίσης μια περιοχή του Τσανάκκαλε. Μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού του νησιού έχει αφήσει το νησί για διάφορους λόγους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

"Υπάρχει μια έλλειψη ακαδημαϊκής μελέτης για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όταν μιλάμε για Ρωμιούς της Τουρκίας θυμόμαστε μόνο την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και τον Πόντο , αλλά η Ίμβρος έχει ξεχαστεί και δεν είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αγνοηθεί », δήλωσε ο Tανσούνγκ.

Turkish society is not informed about the cruelty that occurred on the island at the time because of limited opportunities for communication, Greek Orthodox Patriarch Bartholomew says. AA photo Turkish society is not informed about the cruelty that occurred on the island at the time because of limited opportunities for communication, Greek Orthodox Patriarch Bartholomew says. AA photo

Ελληνικό όνομα.

Ο Tανσούνγκ είπε ότι το βιβλίο με τίτλο «Ίμβρος,"είναι ένα όνομα Ελληνικό, επειδή η ονομασία είναι 5.000 ετών και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους ντόπιους, σε αντίθεση με το «Gökçeada", το οποίο δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1970.
Ο Πατριάρχης εξέφρασε επίσης την ελπίδα για το μέλλον. "Ακόμη και αν έχει μια διαφορετική δημογραφία τώρα, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Ίμβρο να καθιστά ένα νησί όπου οι άνθρωποι θα ζουν ευτυχισμένοι», είπε. http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-public-unaware-of-truth-of-imbros-patriarch.aspx?pageID=238&nID=34603&NewsCatID=341 ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου