Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους λαού ξεκίνησε η τριήμερος πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμά μου.

Έναρξη του εορταστικού τριημέρου αποτέλεσε, κατά το έθος, η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, ώστε να τοποθετηθεί όρθιο «στη θύρα». Επακολούθησε αδιάλειπτο προσκύνημα καθόλη την ημέρα.

Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας δείχνει την οδό της καλοσύνης και της απλότητας, σε μια εποχή που ο κόσμος κλείνεται στον εαυτό του και μετρά τα πάντα με βάση τον ορθολογισμό. Ο άγιος έδειξε στους ανθρώπους τι σημαίνει να έχει κανείς νου Χριστού, νου που αγωνίζεται εναντίον των παθών και νου που λειτουργεί με πνεύμα πραότητας και συγχωρητικότητας. Τόνισε ότι με την απλότητά του ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει ότι δεν είναι ο ορθολογισμός το κέντρο της ζωής μας, αλλά η πίστη στο Χριστό, η οποία μας καθιστά ανθρώπους με ανοιχτή καρδιά στο Θεό και στον πλησίον. Επεσήμανε την αλλοτρίωση την οποία έχει υποστεί η πατρίδα μας, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πνευματικό επίπεδο από τα ρεύματα σκέψης και ζωής του δυτικού πολιτισμού και προέτρεψε τους πιστούς να παλέψουν να αντισταθούν με το παράδειγμα του Αγίου ως βάση, σε μία εποχή που έχει παραδοθεί στα πάθη, που δεν συγχωρεί, που δεν αφήνει τον νου και την καρδιά να χαρούν το δρόμο του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για τους πολυπληθείς προσκυνητές όχι μόνο από το νησί, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, ιδίως από τη Ρωσία και τη Ρουμανία, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σήμερα, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, αγιώνυμος ημέρα, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Το απόγευμα θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός και το πρωί της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου και πάλι Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι λατρευτικές ακολουθίες θα ολοκληρωθούν με την Παράκληση και τα Μπάσματα, την επανατοποθέτηση του ιερού σκηνώματος στη λάρνακά του, στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός είναι ανοικτός όλο το εικοσιτετράωρο για να προσκυνήσουν τον Άγιο όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι εφικτό, ενώ κάθε βράδυ γίνονται αγρυπνίες.           http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/13362-kerkuras-nektar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου