Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

"Χρυσή" προσφορά των αράβων για τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών - φωτο.




Δεκατέσσερα χρόνια "ασφυκτιά" μέσα στις σκαλωσιές ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών αλλά όπως όλα δείχνουν, το 2013 θα είναι η χρονιά που οι σκαλωσιές θα περάσουν στην ιστορία και ο ιστορικός ναός που έζησε μεγάλες στιγμές της νεώτερης εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας μας, θα ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ναό και από τότε (εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου) ξεκίνησαν εργασίες επιδιόρθωσης. Ομως οι τεχνικές υπηρεσίες αποκάλυψαν μεγαλύτερες ζημιές (στον τρούλο και την τοιχοποιΐα) και έτσι το 2009 ο ναός σφραγίσθηκε.
 
Η "Εspresso" αποκαλύπτει σήμερα ένα άγνωστο παρασκήνιο μεταξύ Αράβων κροίσων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο μητροπολιτικός ναός σήμερα θα ήταν ήδη έτοιμος και μάλιστα με "χρυσό τρούλο" (όπως χαρακτηριστικά μας αποκάλυψε εκκλησιαστική πηγή), αν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε ενδώσει στις πιέσεις Αράβων πολυεκατομμυριούχων που προσφέρονταν να δώσουν χρήματα για την επισκευή του ναού  ζητώντας ως αντάλλαγμα την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Ο κ. Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε την "ευγενική προσφορά" αλλά οι Άραβες κροίσοι επανήλθαν για να εισπράξουν και πάλι την κατηγορηματική άρνηση του αρχιεπισκόπου και των συνεργατών του.

Έτσι η Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε  αγώνα για να βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί ο μητροπολιτικός ναός.
Με πολλούς αγώνες μια ομάδα κληρικολαϊκών που αποτελούν ο αρχιεπίσκοπος κ Ιερώνυμος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Μαξιμος Παπαγιάννης, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού π. Θωμάς Συνοδινός, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ (που ένα διάστημα υπηρετησε ως πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α), και η Τεχνική Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής, πέτυχαν μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) την εκταμίευση περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά το στατικό μέρος.

 
Την ίδια στιγμή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε  τη μελέτη αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του ναού, έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναμένεται εκταμίευση περίπου 4 εκατ. ευρώ.Οι τοιχογραφίες εμφανίζουν φθορές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και της παρουσίας υγρασίας, ενώ τα γλυπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία παρουσιάζουν φθορές κυρίως λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων και μεταγενέστερων επεμβάσεων. Οι φορητές εικόνες του τέμπλου έχουν ρωγμές, τοπικές απώλειες και οξειδώσεις.
 

Ο π. Θωμάς Συνοδινός πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του μητροπολιτικού ναού και πρώην πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, περιμένει με αγωνία την ώρα που θα βρεθεί και πάλι στον ναό που διακόνησε τόσα χρόνια και δηλώνει στην "Espresso":

"Ο Καθεδρικός ναός  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους. Εκτιμούμε ότι Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2013 το αργότερο, ο ιστορικός ναός των Αθηνών που έχει "πληγωθεί" από τους σεισμούς και τον χρόνο, θα είναι έτοιμος προς χρήση. Θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν στον φέροντα οργανισμό και θα ξεκινούν οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού, στις αγιογραφίες και γενικότερα στον εκκλησιαστικό διάκοσμο. Ευτυχώς εκταμιεύτηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ακολουθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ευχαριστούμε την Παναγία που καταφέραμε να φθάσουμε μέχρι εδώ και με την βοήθεια του Θεού ο Ιερός Ναός θα ανοίξει και πάλι..."     http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=3512

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου