Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δωδώνης Χρυσόστομος: ''Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε κίνηση ματ''.

1691538
Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μιλάει στο ΑΜΠΕ για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.
Για το θέμα της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού ο κ. Χρυσόστομος τονίζει: «Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι σημερινό θέμα, υπάρχει αρκετά χρόνια. Έχω λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Όπως πέρυσι στην Ανδόρα όπου κατετέθη το γεγονός ότι ενώ ο άλλος τουρισμός έχει μία κάμψη, ο θρησκευτικός έχει δυναμική. Η Εκκλησία αποβλέπει σε μία σύμπραξη με την ελληνική κυβέρνηση. Να την βοηθήσει να φέρει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα μας, που έχει προβλήματα και να λυθεί, ενδεχομένως, ένα μέρος απ΄τα προβλήματα αυτά. Όταν έρθει κόσμος σε ένα τόπο, σ΄ένα νησί, από το 'Αγιο Ορος ως την Κρήτη, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και θα δουλέψει και η τοπική αγορά….».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Μητροπολίτης είπε : «Το σλόγκαν το δικό μου είναι «εκεί που θα έχουν την αναψυχή τους θα θυμηθούν και την ψυχή του».
Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι στα σχέδια προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού περιλαμβάνονται η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Ο Μητροπολίτης επίσης, απαντώντας για τα όσα λέγονται περί υπάρξεως λογαριασμών από κάποιους ιεράρχες, απάντησε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει κρίσεις επ΄αυτού.
Συγκεκριμένα είπε : «Στον ορθόδοξο χώρο ένας μόνον έχει τον τίτλο του Κριτή της Οικουμένης: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ως εκ τούτου εγώ είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει».
Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι αρμόδιες αρχές «θα βρουν την άκρη» ότι «δεν πρόκειται να κουκουλωθεί το θέμα» και ότι αν βρεθούν κάποιοι ένοχοι θα υποστούν την τιμωρία. Όμως ο αρχιερέας αναφέρεται και στα προβλήματα της κοινωνίας σήμερα, όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η φτώχεια , αναφέροντας τα λόγια του Χριστού και τονίζοντας: «Ως προς τον ρατσισμό είμαστε ο μόνος χώρος που δεν συμμεριζόμαστε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά».
Τόνισε ότι οι Έλληνες ως μετανάστες πήγαν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στην Αφρική και μεγαλούργησαν και επέστρεψαν στην πατρίδα ως ευεργέτες, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών που πήγαν τους αγκάλιασαν. Όμως τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να χτυπηθεί η παραβατικότητα.
Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία, επισήμανε ότι αυτά που λέγονται περί αμύθητης περιουσίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Η Εκκλησία. είπε,δεν έχει άδηλους αλλά δηλωμένους πόρους. Σήμερα με την κρίση τα περισσότερα ακίνητα είναι άδεια, και όσοι παραμένουν σ΄αυτά δεν πληρώνουν. Που θα βρει λοιπόν η Εκκλησία τα έσοδα για να κάνει αυτό που επιθυμεί»;
Επίσης τόνισε ότι το «παγκάρι είναι μείον». Έφερε ως παράδειγμα τον 'Αγιο Διονύσιο στην Ζάκυνθο που κάποτε ήταν οικονομικά αυτάρκης, όχι όμως και σήμερα.
«Το παγκάρι, τόνισε, έχει ελαχιστοποιηθεί. Για παράδειγμα, όταν μετράμε, στους καλύτερους μήνες τον Ιούλιο και Αύγουστο, 25.000 κομμάτια των ενός, δύο και 5 σέντς καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν επαρκούν στο κόστος του κεριού ή στη πληρωμή του ανθρώπου που σβήνει τα κεριά. Τα παγκάρια σε όλη την επικράτεια, αλλά και γενικότερα τα εισοδήματα, μιας εκκλησίας, μιας μητρόπολης κλπ. είναι μειωμένα».
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο θέμα της προσφοράς γης σε νέους ανέργους από την Εκκλησία, όπως είπε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως «κίνηση μάτ» σε όσους λένε τι κάνει η Εκκλησία με την περιουσία της, τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα νομικού τύπου για να πραγματοποιηθεί αυτή η προσφορά, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα βρεθούν νέοι που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν τη γη, «να γίνουν τζομπαναραίοι» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση του επί του θέματος χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους ο αρχιερέας είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων : «Για χωρισμό; Ποτέ δεν ήμουν αρνητικός σε μια τέτοια απόφαση, την οποία θεωρώ λυτρωτική για την Εκκλησία, γιατί ο καθένας θα σταθεί στα δικά του πόδια χωρίς δεκανίκια».
Απαντώντας όμως στο αν θα πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει η Πολιτεία τους κληρικούς και όχι η ίδια Εκκλησία, ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων τόνισε: « Αν χρειάζεται το κράτος τους πνευματικούς πατέρες που εξυπηρετούν στις πνευματικές ανάγκες του Λαού, πρέπει να πληρώσει. Όπως πληρώνει τον αγροφύλακα για να φυλάει αγρούς, τον χωροφύλακα για να φυλάει την έννομη τάξη κλπ.».
Μάλιστα ο αρχιερέας έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες όπως το Βέλγιο όπου η κυβέρνηση πληρώνει τους ιερείς όλων των δογμάτων, ενώ στη Γερμανία υπάρχει ξεχωριστός φόρος.
Ο κ. Χρυσόστομος όμως πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν θέλει τις υπηρεσίες του παπά «τότε πρέπει να το πει προεκλογικά και όχι μετεκλογικά».
Τέλος, ο αρχιερέας , αν και δεν ασχολείται με την πολιτική, δέχθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει Έλληνας ευτυχής για όλα αυτά» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσε να έχει κανείς μια υπεύθυνη θέση και εκ των υστέρων να λέει δεν θυμάμαι, δεν ξέρω ποιος το διέγραψε κλπ. Αυτά είναι απαράδεκτα για ευνομούμενη πολιτεία. Δημιουργούν λύπη γιατί είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας».       http://www.romfea.gr/epikairotita/15281-2013-01-19-10-35-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου