Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ»


1Ένα διαφορετικό ταξίδι στο νησί των Φαιάκων, ένα ταξίδι στα είκοσι μοναστήρια της Κέρκυρας. Μέσα από τις 225 φωτογραφίες και τα 20 διαφωτιστικά κείμενα παρουσιάζεται η ιστορία, η αρχιτεκτονική, οι θησαυροί της κάθε μονής και η ζωή των μοναχών. Μια έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας.

Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο τύπου:
«Και όταν ο ανθρώπινος ορίζοντας διαχωριστεί από τη θεία επίνοια, απομένει μια σκεπτόμενη μορφή πάνω στο καθημερινό εργόχειρο μιας ζωής που προσφέρθηκε στην προσευχή...
Σημαίες-λάβαρα συνεργάζονται με τον ασβέστη και το λάγαρο γαλάζιο νερό για να υπάρξει ένα γήινο ουράνιο τόξο, να επαυξηθεί η αρτιότητα του τοπίου, να σκεφτούν οι μοναστές και οι μονάζουσες την περαστική μοίρα της αγάπης, που την κατατρέχει ο χρόνος που κυλά και δεν κυλά».

Πάνος Θεοδωρίδης

Ένα διαφορετικό ταξίδι αυτή τη φορά στο νησί των Φαιάκων, ένα ταξίδι στα είκοσι μοναστήρια της Κέρκυρας. Μέσα από τις 225 φωτογραφίες και τα 20 διαφωτιστικά κείμενα παρουσιάζεται η ιστορία, η αρχιτεκτονική, οι θησαυροί της κάθε μονής και η ζωή των μοναχών: στιγμές από τα λατρευτικά τους καθήκοντα στις ακολουθίες ή στις πανηγύρεις, στον όρθρο ή στον εσπερινό, στις καθημερινές τους ασχολίες και δραστηριότητες.

Στις 240 σελίδες του τόμου περιγράφονται και ιστορούνται είκοσι μοναστήρια –παλαιά και ιστορικά τα περισσότερα– στην πόλη ή στην ύπαιθρο, κοντά στη θάλασσα ή στην ενδοχώρα σε εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσίες, οικοδομημένα με τους αρχιτεκτονικούς και διακοσμητικούς ρυθμούς των Επτανήσων.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Ταλιάνη και ο σχολιασμός του ποιητή Διονύση Καρατζά. Σύμβουλος έκδοσης: π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Επιμέλεια κειμένων: Λίτσα Ι. Χατζηφώτη. Τα οχτώ εισαγωγικά κείμενα για τον μοναχισμό, την εξέλιξή του, τη γένεση των μοναστηριών εντός και εκτός τειχών της Κέρκυρας, έγραψαν οι: π. Γ. Μεταλληνός, π. Ν. Αντωνόπουλος π. Μ. Κρητικός, π. Θ. Μουρτζανός, μον. Μωυσής Αγιορείτης, μον. Ευφημία, καθ. Π. Σκαλτσής και καθ. Ν. Ξιώνης.

Την έκδοση χαιρετίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου της Μόσχας κ. Ιλαρίων και ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος συμπλήρωσε 10 χρόνια Αρχιερατείας στην Κέρκυρα. Με αυτή την αφορμή έγινε η παρούσα έκδοση.

Ο τόμος κυκλοφορεί και στη ρωσική γλώσσα (μετάφραση: Όλγα Αλεξανδροπούλου)

Το βιβλίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 19.00, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5)

Θα μιλήσουν:

π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

π. Θεμιστοκλής Μουρτζάνος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Κ.

Πάνος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας

Διονύσης Καρατζάς, Ποιητής

Δημήτρης Ταλιάνης, Φωτογράφος, εκδότης

Συντονίζει ο Κώστας Σερέζης, Δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Την εκδήλωση χαιρετίζει

ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου