Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

TA ΓΕΓΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ....

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ...


Τη σκηνή περιγράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου στο βιβλίο της «13 Δεκεμβρίου 1967». Είναι 8 το πρωί και η βασιλική οικογένεια ετοιμάζεται μυστικά να αναχωρήσει από τα ανάκτορα Τατοΐου με κατεύθυνση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Δεκελείας. Προορισμός τους η Καβάλα, απ’ όπου ο Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να ηγηθεί του αντικινήματος κατά της χούντας. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι συνταγματάρχες θα ενημερωθούν για τις κινήσεις του αρχηγού του κράτους και την επομένη, μη έχοντας άλλη διέξοδο, ο Κωνσταντίνος θα υποχρεωθεί να πετάξει για τη Ρώμη. Αρχίζει τότε μια μακρά εξορία, που θα διαρκέσει δεκαετίες.

Από το Λονδίνο όπου εγκαθίσταται μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, από βασιλευομένη σε προεδρευομένη δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος θα παρακολουθήσει άπραγος το δημοψήφισμα του 1974 που διοργανώνει εν τη απουσία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι αρνητικό για την ελληνική δυναστεία. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει τις επαφές του με πολιτικούς και παράγοντες του τόπου, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητος.

Παραλλήλως θα έχει τακτική αλληλογραφία με τους υποστηρικτές του, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα ετησίως.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ
Ένα θλιβερό γεγονός, η κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης, το 1981, θα του δώσει την ευκαιρία να επισκεφθεί και πάλι τη γη των προγόνων του, αλλά μόνο για λίγες ώρες. Θα χρειασθεί να περιμένει έως το 1993, έτος κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα του δώσει την άδεια να επισκεφθεί με την οικογένειά του την Ελλάδα. Οι έχοντες καλή μνήμη θα ενθυμούνται τη γενναία δήλωση του Κρήτα πολιτικού περί «unfair» δημοψηφίσματος, καθώς και τις αντιβασιλικές κορώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος από την Ελούντα όπου έκανε διακοπές εξαπέλυε μύδρους κατά των πάντων. Είναι αλήθεια ότι η θερμή υποδοχή που έτυχε ο πρώην βασιλιάς, ιδίως στην Πελοπόννησο, ενόχλησε σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στην πρώτη ευκαιρία, όταν επανήλθε στην εξουσία, κατήργησε τον νόμο που προέβλεπε τη ρύθμιση του θέματος της βασιλικής περιουσίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Η πόλωση μεταξύ του πρώην άνακτος και του ελληνικού δημοσίου, που ακολούθησε, εντάθηκε με τη δικαστική διαμάχη, που οδήγησε στην καταδίκη του ελληνικού κράτους και την πληρωμή αποζημιώσεως για τη βασιλική περιουσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Θα χρειασθεί να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα για να επιτραπεί στην ελληνική βασιλική οικογένεια η ελεύθερη είσοδος στον τόπο όπου βασίλευσαν έξι μέλη της από το 1863.

Με χαρά μικρών παιδιών ο Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Άννα-Μαρία και τους δυο γιους τους, τον Παύλο και τον Νικόλαο, θα φθάσουν οδικώς στα Γιάννενα και θα επισκεφθούν ιστορικούς τόπους των Βαλκανικών Πολέμων που απελευθέρωσε ο αρχηγός του στρατού και πρόγονός τους Κωνσταντίνος ΙΑ΄.

Τα ταξίδια με το πέρασμα του χρόνου θα πυκνώσουν, ενώ θα επιλεγεί ένα ειδυλλιακό θέρετρο, το Πόρτο Χέλι, για τις θερινές διακοπές όλης της οικογένειας. Εκεί θα συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι από τις τέσσερις άκρες του κόσμου –η Αλεξία ζει στα Κανάρια νησιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος στο Λονδίνο, ο Φίλιππος στη Νέα Υόρκη, η Θεοδώρα στο Λος Άντζελες– τα πέντε παιδιά και τα εννιά εγγόνια.

Εκεί βρίσκονται φέτος για τις ημέρες του Πάσχα ο Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει επιστροφή στο Λονδίνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.Η απόφαση του πρώην άνακτος να εγκατασταθεί μονίμως στη χώρα όπου γεννήθηκε, πήγε σχολείο, κέρδισε το ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα και βασίλευσε επί τρία χρόνια είναι ειλημμένη και οριστική. Πέραν του νόστου, όσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί του επισημαίνουν την ισχυρή του θέληση να είναι κοντά στον χειμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό.          από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Κάποτε ένας  Γέροντας μου είχε πει ότι<<Όταν δεις τον τέως Βασιλέα να έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,τότε θα ξεκινήσουν τα γεγγονότα.Το δικαιείται γιατί είναι Έλληνας. Δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική ζωή.,πλην όμως επειδή είναι καλός θα μεσολαβήσει ώστε να μας παραδώσουν την Κωνσταντινούπολη.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου