Οι Μοναχές της Αγίας Θέκλας επιστρέφουν στο κατεστραμμένο μοναστήρι τους στη Μααλούλα Μόνο θλίψη προκαλούν οι εικόνες που αντίκρυσαν οι μοναχές της μονής της Αγίας Θέκλας στην χριστιανική πόλη της Μααλούλα. Στην ανωτέρω φωτογραφία μοναχή της Μονής της Αγίας Πρωτομάρτυρος Θέκλας φωτογραφίζεται μπροστά στα ερείπια του ναού της Μονής. Στις επόμενες φωτογραφίες η εκκλησία πριν την καταστροφή.
Σε άλλη φωτογραφία η ηγουμένη Πελαγία κατεβαίνει τα σκαλοπάτια της κατεστραμμένης Μονής.
Πρόσφατα έγινε μία μεγάλη συμφωνία σε όλη την Συρία μεταξύ Συριακού Στρατού και ισλαμιστών ανταρτών.
Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο στρατός άφησε τους ισλαμιστές να φυγουν (ζωντανοί) απο το Χομς σε άλλη περιοχή που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό τους. Σε αντάλλαγμα οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν κάποια παιδάκια από τη Λαοδίκεια και το Χαλέπι, τα οποία κρατούσαν ομήρους.
Οι ισλαμιστές σε αυτόν τον ιερό -όπως τον λένε-, στην πραγματικότητα όμως πλέον ανίερο πόλεμο, δεν σεβάστηκαν ούτε μικρά παιδιά, ούτε γυναίκες, ούτε κληρικούς, ούτε αμάχους ούτε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην βόρεια Συρία αυτήν την στιγμή δρουν ακόμη τρεις ομάδες ισλαμιστών: η Αλ-Νούσρα που είναι παρακλάδι της Αλ-Κάιντα και η πιο φανατική από όλες τις ανταρτικές οργανώσεις. Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), επίσης παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, και η Ένωση των Ισλαμικών Οργανώσεων. Ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί από τον τακτικό στρατό και πλέον οι μαχητές του δεν ξεπερνούν τους 1.000.