Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αλβανία: Εορτάσθηκε η 300η επέτειος γέννησης του Αγίου Κοσμά.


Αύγουστος 24, 2014.
Τίρανα.
«Σήμερα εορτάσθηκε η 300η επέτειος από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, «στην τελετή του εορτασμού παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας,  Αναστάσιος, παρόντες επίσης ήταν ακόμη και ιερείς από την Ελλάδα. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε υπό την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Τελετουργικό έγινε, όπως κάθε χρόνο και στον τάφο του Αγίου Κοσμά. 
Αν και ορισμένες πατριωτικές οργανώσεις είχαν διαμαρτυρηθεί προειδοποιώντας ότι θα λειτουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που για αυτούς είναι μια ‘φιγούρα’ αντι-αλβανική, ωστόσο δεν είχαν αντίρρηση να γίνει ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά, σημειώνει  η Sot.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας θεωρεί τον Άγιο Κοσμά ως «υπερασπιστή της Αλβανίας» που διέδωσε μέσα στην κατεχόμενα από τους Οθωμανούς εδάφη, τον πολιτισμό, το δίκαιο και τη χριστιανική ηθική, στοιχεία με τα οποία κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.»
Σύμφωνα με του Ορθοδόξους, ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε το 1714, σε ένα χωριό της Αιτωλίας, αγωνίσθηκε για την εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων, ιδρύοντας περισσότερα από διακόσια σχολεία, ένας τεράστιος αριθμός για την εποχή εκείνη.
Ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «το σχολείο ανοίγει την εκκλησία. Μάλιστα, είχε προφητεύσει γεγονότα και έκανε θαύματα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.     http://www.echedoros-a.gr/2014/08/300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου