Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΣΥΜΗ


 Για ακόμη μία χρονιά πλήθους κόσμου πραγματοποίησε το τάμα του και βρέθηκε στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη. Η προσέλευση των πιστών με τα καραβάκια ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες και κορυφώθηκε ανήμερα της Εορτής στις 8 Νοεμβρίου .
Η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου έγινε συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων και παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών Αρχών.

Το ιστορικό Μοναστήρι φάνταζε πολύ μικρό για να δεχθεί τόσες χιλιάδες πιστών αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν ούτως ώστε όλα να πάνε καλά.

Η Ιερά Μονή μετά το τέλος της Λειτουργίας παρέθεσε γεύμα στους πιστούς και στις πιστές.

Λίγα λόγια για τον Πανορμίτη:

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η ονομασία του όρμου Πάνορμος, στην οποία οφείλει το όνομά του το μοναστήρι, έχει αρχαία προέλευση. Για την ετυμολογία είναι πιθανές δύο εκδοχές η μία σχετική με τον όρμο (πάν -όρμος) και η άλλη με την ερημική τοποθεσία (παν -ερμος) όπου κτίσθηκε η Μονή. Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.


Στη μονή του Πανορμίτη υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, το ένα αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το άλλο στον Τίμιο Πρόδρομο. Το πρώτο είναι παλαιότερο και βρίσκεται στο ισόγειο απέναντι από το Ναό, στα δεξιά του καμπαναριού. Το τέμπλο και η εικόνα του Ευαγγελισμού προέρχονται από την Μικρά Ασία. Στο τέμπλο εικονίζεται βαθύχρωμος Χριστός και ο Ταξιάρχης με θαύματα. Βλέπουμε και έναν λαϊκής τέχνης Νυμφίο. Δεξιά της επίσημης τράπεζας ο καθηγούμενος Γαβριήλ δημιούργησε το δεύτερο παρεκκλήσιο.
Στην πλευρά της αυλής προς την θάλασσα βρίσκεται η Κύρια Πύλη του Πανορμίτη και πάνω της το περίφημο καμπαναριό του μοναστηριού, ρυθμού ανάμεικτου μπαρόκ και Αναγέννησης. Η ανέγερσή του είχε αρχίσει το 1905 και λένε ότι το σχέδιο του αντιγράφει το ονομαστό καμπαναριό της Αγίας φωτεινής στη Σμύρνη. Επιχρίσθηκε από τον άξιο μοναχό Ματθαίο και ολοκληρώθηκε το1911. Στον Πανορμίτη υπάρχει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και υπέροχο λαογραφικό Μουσείο. Τα θαύματα του Πανορμίτη μας αναρίθμητα.      www.allaksogolies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου