Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο 102χρονος Γέροντας Χρυσόστομος Γκέλμπεσης

DSCN0224aΑναπαύτηκε, την νύχτα που μας πέρασε, ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκέλμπεσης, στα βαθιά γεράματα των 102 ετών. Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε κτήτορας (το 1961) της ανθούσης γυναικείας Μονής Ελευθερωτρίας, στο Λαγοπόδο της Ζακύνθου και πνευματικός πατέρας χιλιάδων ψυχών, εντός και εκτός Ζακύνθου, από Αρχιερείς και Άρχοντες έως τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου.

Οι δεκαπέντε Μοναχές της Ελευθερώτριας, υπό την Ηγουμένη Μαγδαληνή Μπακέα, τού συμπαραστάθηκαν σεβαστικά και με αφοσίωση έως την ύστατη στιγμή της εξόδου του από την παρούσα ζωή, η δε κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, στις 10 το πρωί, στο Καθολικό της Μονής, η δε ταφή του στον περίβολο, όπου ο ίδιος είχε από πολλών ετών ετοιμάσει «καινό μνημείο»!
Ο κεκοιμημένος διακρινόταν για το καλοκάγαθο και αποφασιστικό του χαρακτήρα του, για την καλλιφωνία του, το καλλιγραφικό και υμνογραφικό τάλαντό του. Η Μονή της Ελευθερώτριας υπήρξε έργο της δυναμικής ψυχής και κυριολεκτικά των χειρών του, όπου αναψύχεται πνευματικά πλήθος προσκυνητών κάθε μέρα!
Ας είναι (όπως και θα είναι) η μνήμη του αιωνία και ας έχουμε την τίμια ευχή του!

π. Π. Κ.
DSCN0224a





Κείμενο και φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Σήμερα το πρωί, ώρα 10, στο Καθολικό της περιώνυμης Γυναικείας Μονής Ελευθερωτρίας Ζακύνθου έγινε η κηδεία του 102χρονου και πολυσέβαστου Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Γκέλμπεση, αδελφού της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου - Κτήτορος και Γέροντος της Γυναικείας Μονής Ελευθερωτρίας Ζακύνθου. Ο πόνος πολύς, συναρμοσμένος πάντως με την ελπίδα της Αναστάσεως. Μάτια βουρκωμένα, αλλ' όχι απελπισμένα!... 

Της Νεκρωσίμου Ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ειδικά αφιχθείς από την επαρχία του για την κηδεία, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. 

Ομίλησε κατ' αρχήν από βάθους συντετριμμένης καρδίας ο Σεβ. Καλαβρύτων, ο οποίος ένδακρυς αναφέρθηκε στο πώς έφθασε προ 15νθημέρου και στηρίχτηκε πνευματικά υπό το πετραχήλιο του μεταστάντος Γέροντός του, σε μια δύσκολη καμπή της αρχιερατείας του. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Δωδώνης, αναφερόμενος στην διά βίου διάθεση διακονίας, υπακοής και αποφασιστικότητας που επέδειξε ο π. Χρυσόστομος, ο αρχαιότερος Κληρικός της Ζακύνθου. Χαιρέτησαν τον Γέροντα, εξάλλου, ένα μέλος της κατά σάρκα οικογενείας του και ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς. 

Η ταφή του έγινε στον ολάνθιστο περίβολο της Μονής, όπου ο ίδιος ο μεταστάς είχε από δεκαετιών ετοιμάσει το μνήμα του, καμωμένο από σκαλιστή ζακυνθινή πέτρα. Ο λαός, ο οποίος συνωστιζόταν ευλαβικά και υπομονετικά σε όλους τους χώρους του Μοναστηρίου έψαλε αναστάσιμα τροπάρια, ενώ την ταφή στόλισαν αφ' υψηλού ροές από ανθοπέταλα και δάκρυα αποχαιρετισμού σύσσωμου του Κλήρου και του Λαού της Ζακύνθου και επισκεπτών που έφθασαν στο νησί ειδικά για την περίσταση. Μεταξύ των στεφάνων εις μνήμην του κεκοιμημένου περίοπτη θέση είχε το στεφάνι του Ζακυνθίου Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή. 

Σημειωτέον ότι κατά την διάρκεια της ημέρας, το Νυχθημερόν θα ανεβάσει χαρακτηριστικά βιντεάκια από την Ακολουθία, τις Ομιλίες και την  Ταφή του μακαριστού! Αιωνία αυτού η μνήμη και είθε ο Γέροντας να πρεσβεύει για όλους μας στην ουράνια πατρίδα!!!




















http://www.nyxthimeron.com/2015/05/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου