Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πάτρα: Σήμερα η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη.

Τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου τιμά η Εκκλησία σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου. Στην Πάτρα πανηγυρίζει μεταξύ άλλων ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμαΠάτρα: Σήμερα η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη Πανηγυρίζει  ο Ιερός Ναός

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, κυριώνυμος ημέρα εορτής Αγίου Δημητρίου
-Ώρα 7.15-10 π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
-Ώρα 6.00 μ.μ., έναρξη Μεθεόρτιου Εσπερινού και Ιερά Παράκληση
-Ώρα 7.30 μ.μ., έναρξη της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος του Αγίου
Τρίτη 27 Οκτωβρίου
-Ώρα 7.00-10.00 π.μ., Θεία Λειτουργία εις μνήμην του Αγίου Νέστορος μετά θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτου π. Αρτέμιου Αργυρόπουλου, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως.    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/360156             

Κλειστά σήμερα καταστήματα και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Κλειστά σήμερα καταστήματα και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη
Ως υποχρεωτική αργία ορίζεται η σημερινή ημέρα, οπότε εορτάζεται ο πολιούχος της πόλης της Θεσσαλονίκης, άγιος Δημήτριος, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος και ως εκ τούτου αυτές θα παραμείνουν κλειστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Δημητρίου - Πολιούχου της Θεσσαλονίκης ορίζεται ως υποχρεωτική αργία, σύμφωνα με το από 23/10/1933 Π.Δ. «Περί ορισμού ημερών ολοκληρωτικού και μερικού κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 330/Α/28-10-1933).
Συνεπώς, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, ημέρα εορτασμού του  Αγίου Δημητρίου, οι εμπορικές επιχειρήσεις  που βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ήτοι τους Δήμους Θεσσαλονίκης (πρώην Δήμος Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας), Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών (πρώην Δήμοι Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεάπολης & Πεύκων), Παύλου Μελά (πρώην Δήμοι Σταυρούπολης, Πολίχνης & Ευκαρπίας) και Πυλαίας-Χορτιάτη (πρώην Δήμοι Πανοράματος, Πυλαίας & Χορτιάτη), θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ.                     

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα "κατασφραγίσας το μέτωπο αυτού δια του σταυρού", να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο "μεγέθει σώματος και ρώμη τους κατ΄ αυτόν υπεβάλλων". Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που παρευρίσκετο στο στάδιο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά ("λόγχη τρωθείς την πλευράν").
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί παρέλαβαν το μαρτυρικό λείψανο και το έθαψαν και πάνω στο τάφο το 412 ο έπαρχος του Ιλλυρικού Λεόντιος "την τε δόξαν λαμπρός, την τε προς τον Χριστόν πίστιν μάλα θερμός", έκτισε ναό "μέσον του σταδίου και του δημοσίου λουτρού κάλλιστα διηρημένου".
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο, σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου, να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου