Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κλείνει η Βαλκανική οδό… Κέντρο υποδοχής στην Κακαβιά σχεδιάζει η Αλβανία

ΣΧΟΛΙΟ:ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Ο κάμπος και οι χαράδρες στη Δερόπολη θα είναι γεμάτα πρόσφυγες.Είναι καιρός να αναρωτηθούμε αν αυτή η φράση του Πατρο-Κοσμά για την πεδιάδα που ξεκινά από την Κακαβιά και φτάνει πέρα από το Αργυρόκαστρο,θα επαληθευτεί στην επερχόμενη φάση του προσφυγικού προβλήματος.  :::¨kentro prosfigon16
Κλείνει η Βαλκανική οδός διαφυγής προς την Ευρώπη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μετατρέποντας ολόκληρη την χώρα, σε ένα απέραντο hotspot.
Η μοναδική χώρα, που δείχνει πρόθυμη να υποδεχθεί πρόσφυγες είναι η γειτονική μας Αλβανία, η οποία μάλιστα προχωρά στην απαραίτητη προετοιμασία.

Ήδη φαίνεται ότι έχει γίνει η επιλογή των χώρων για την προσωρινή φύλαξη των προσφύγων που θα φιλοξενήσει, άγνωστο για πόσο διάστημα.
Αυτό που προκαλεί ωστόσο μεγάλη ανησυχία, είναι η διακήρυξη που δημοσίευσε στον αλβανικό τύπο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η δημοσίευση έγινε προ ημερών, στην αγγλική γλώσσα και μέσω αυτής αναζητούνταν σπίτια και διαμερίσματα στη νότια Αλβανία, κυρίως στην περιοχή του Αργυροκάστρου, αλλά και χώρος για την δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής (hotspot) στην περιοχή της Κακαβιάς, εντός του Αλβανικού εδάφους.
Αυτό ακριβώς έχει δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς, καθώς πρακτικά σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να φτάνουν μέχρι εκεί χωρίς να έχει προηγηθεί καταγραφή στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκληθεί σε ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς η εξαγγελία για τη λειτουργία ενός χώρου φύλαξης, σε παλιό στρατόπεδο, έχει πυροδοτήσει σενάρια και φήμες... Και αυτά θα εντείνονται για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και δεν ζητά τη συνεργασία των τοπικών φορέων.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική με την Ελλάδα να βρίσκεται ουσιαστικά απομονωμένη από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, αθετήθηκαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί, ενώ την ίδια ώρα οι ροές προσφύγων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου