Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μ.Δευτέρα:Tα Πάθη: Η κατάρα της συκιάς.

" Έρχομαι να ρίξω φωτιά στο έδαφος, και το πώς θα ήθελα να είχα ήδη ανάψει!''Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον Ιησού πριν από τα γεγονότα της Μεγάλης Δευτέρας - την ημέρα της συναισθηματικής θύελλας, που ακούγεται σαν όλη την ώρα, που αντικατοπτρίζεται σε κάθε λέξη, κάθε πράξη του Χριστού. Μόλις σήμερα, ένα θαύμα που συνέβη με αποξηραμένα σύκα, και είναι τώρα που ο Ιησούς λέει, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, τις πιο καυτές και τις πιο αφόρητες ,για τους θεατές που είναι αδιάφοροι ,λέξεις και κατηγορίες. Μόλις σήμερα ο ίδιος θρηνεί για την Ιερουσαλήμ, που σκοτώνει τους προφήτες της, και ο αρχηγός των Εβραίων,θα πάρει μια απόφαση σχετικά με το θάνατό του. Η ιστορία της συκιάς έχει στερέψει. Για χρόνια, επανέλαβε την πένθιμη κραυγή για την "αθώα καταστροφή του δέντρου" του χριστιανισμού και της βίας. Οι καταγγελίες είναι αβάσιμες; Έτσι,η θριαμβευτική είσοδος του χθες στην Ιερουσαλήμ και η διασπορά των εμπόρων του ναού τελείωσε ξαφνικά, αθόρυβα και σεμνά. Ο Ιησούς δεν κατοικεί στο παλάτι, που έκαναν πραξικόπημα και δεν καλύπτει ακόμη και την αυθόρμητη διαδήλωση και ήσυχα έφυγε από την πόλη, όταν ο Ζεβεδαίος του είπε να περάσουν τη νύχτα στο σπίτι της Μάρθας, Μαρίας και του Λαζάρου. Και το πρωί πήγε και πάλι στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς επισημότητα, και περιβάλλεται μόνο από τους μαθητές του. Και εν παρόδω, τους έδωσε ένα άλλο μάθημα σε μια βιασύνη.Είναι πρωί και επιστρέφοντας στην πόλη, δίψασε, και βλέποντας μια συκιά στο δρόμο, περπάτησε μέχρι εκεί και δεν βρήκε τίποτα, αλλά της είπε, να καρποφορήσει. Και αμέσως η συκιά ξεμαράθηκε . Βλέποντας αυτό, οι μαθητές εξεπλάγησαν, λέγοντας, Πόσο σύντομα είναι που η συκιά από μαραμένη ,έδωσε καρπό; Ο Ιησούς τους απάντησε, Αληθώς σας λέγω, Εάν έχετε πίστη χωρίς αμφιβολία, όχι  μόνο θα κάνετε ό, τι έγινε με τη συκιά, αλλά αν  πω σε αυτό το βουνό να πέσει στην θάλασσα - θα γίνει, και όλα τα πράγματα, απολύτως που θα ζητήσετε στην προσευχή σας με πίστη, θα τα λάβετε. (Κατά Ματθαίον)


Ο Ευαγγελιστής Μάρκος είπε ότι «δεν ήταν ο χρόνος για να συγκεντρωθούν τα σύκα," που υποτίθεται ότι καθιστά την πράξη του Χριστού πιο αδίστακτη. Ποιο είναι το ελάττωμα του δέντρου, αν δεν είναι ώρα για συγκομιδή; Είναι ο Υιός του Θεού που γνωρίζει πόσος χρόνος απαιτείται για να αφαιρέσετε τα σύκα από τα καταστήματα.Αλλά στη χριστιανική θρησκεία είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αν ένας πεινασμένος Χριστός, εκδικητικά καταστρέφει ένα δέντρο, ανίκανο να αντιμετωπίσει την οργή του. Στο τέλος, ο Ιησούς κήρυττε για χρόνια να συνηθίσουμε να υποφέρουμε τις κακουχίες της ζωής. Το Ψεύδος οδηγεί στο θάνατο.
Το δεύτερο μάθημα - είναι η πίστη στον πολλαπλασιασμό των μαθητών. Ακόμη και μετά
την ανάσταση του Λαζάρου, μετά από πολλά θαύματα που έγιναν από τον Χριστό, οι δώδεκα απόστολοι ακόμα είναι έκπληκτοι σε αυτό το φαινομενικά ασήμαντο (στο παρασκήνιο της θεραπείας και αναστάσεων) αναρωτιόνται πώς είναι δυνατόν το μαραμένο δέντρο να δώσει καρπούς. Φαίνεται ότι είχαν πράγματι κάτι να συνηθίσουν στο γεγονός ότι περιβάλλονται από ένα φωτοστέφανο των εκπαιδευτικών στα πιο εκπληκτικά γεγονότα. Αλλά θα χρειαστούν τέσσερις ημέρες - που οι απόστολοι παραμένουν στους εαυτούς τους και την πίστη τους αλλά θα πληγούν σκληρότερα από πιο οδυνηρό χτύπημα: ο θάνατος του Χριστού. Ξανά και ξανά να επαναλαμβάνουν ότι, έχουν πίστη, πιστεύουν. Αυτό θα επαναλάβει στους μαθητές του στα πολύ τελευταία λεπτά που περάσανε μαζί. Γιατί χωρίς πίστη είναι αδύνατο να επιβιώσουν από την φρίκη της ερχόμενης σταύρωσης.

Дарья Сивашенкова AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ:ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.blogspot.com.         http://www.pravda.ru/faith/religions/orthodoxy/09-04-2012/1113966-strast_pon-0/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου