Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Γέρων Εφραίμ ο Βατοπαιδινός : Πρέπει να ξυπνήσουμε σαν λαός.

Ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός μίλησε σήμερα στο πνευματικό κέντρο της Κέρκυρας για την σημερινή κατάσταση.Σήμερα ο κόσμος μαστίζεται από προβλήματα και έχει μία,απογοήτευση,μία κατάθλιψη,μία στενοχώρια και έχουμε πολλές αυτοκτονίες,γιατί έχουμε ξεφύγει από το δρόμο του Θεού. Ο άνθρωπος είναι κατ'εικόνα και ομοίωση του Θεού, έχει το σώμα,το οποίο θα διαλυθεί και την ψυχή που θα παραμείνει αιώνια.Οι Ευρωπαίοι μας έβαλαν στην άλλοτε ΕΟΚ που μετονομάστηκε σε Ενωμένη Ευρώπη και μας αλοίωσαν.Μας έδωσαν μία ψεύτικη ζωή που αναζητά τις απολαύσεις.Οι νέοι θέλουν να σπουδάξουν και να πάρουν πτυχίο.Μετά όμως πρέπει να πάρουν το Μάστερ,και ακολούθως το δικτακτορικό και έτσι κοιτάνε προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.Ο άνθρωπος πρέπει να αναζητά πρώτα το Θεό και μετά του δίνονται όλα τα άλλα.Προέχει η Βασιλεία των Ουρανών.

Ο άνθρωπος όταν αρρωστήσει πάει στους γιατρούς για να του κάνουν εξετάσεις ,να διαγνώσουν την ασθένεια και να του δώσουν τα ανάλογα φάρμακα για να γίνει καλά.Η μεγαλύτερη όμως αρρώστια είναι η αμαρτία.Και το φάρμακό της είναι η εξομολόγηση και η Μετάνοια.Πρέπει να εκκλησιαζόμαστε και να ζούμε μέσα στη χάρη του Θεού.Πρέπει το αντρόγυνο να έχει τον ίδιο πνευματικό και να εξομολογείται,ξεχωριστά,όχι μαζί.
Ο Χριστός ήρθε στη γη με δύο ιδιότητες,την ανθρώπινη και την Θε'ι'κή.Επασχε στα Πάθη,με το σώμα,υπέφερε.Σταυρώθηκε και παρότι ήξερε ότι θα αναστηθεί,ξεπέρασε τον πειρασμό που του έλεγαν να κατέβει από το σταυρό για να πιστέψουν ότι είναι Θεός.Δια του Σταυρού σώζεται σήμερα ο άνθρωπος.Με την προσευχή.¨"Δεν ξέρω να προσεύχομαι"μου έλεγε μία γυναίκα,κάνε κομοπσχοίνι και λέγε την ευχή,την συμβούλευσα.Και ο νους της φωτίστηκε.
Πρέπει να έχουμε χαρά.Οι γιατροί,οι ψυχίατροι ,λένε ότι η χαρά είναι ψυχικό φαινόμενο.Οχι κάνουν λάθος.Η χαρά είναι πνευματικό φαινόμενο.Ο κόσμος πάει στον κινηματογράφο για να γελάσει και όταν βγαίνει από αυτόν ξαναέρχεται στα προβλήματα.Τι κέρδισε τόση ώρα που έβλεπε την ταινία;Ο άνθρωπος που εξομολογείται  και κοινωνά έχει χαρά μέσα του,γιατί στην καρδιά του είναι ο Χριστός.Γι αυτό η χαρά είναι πνευματικό φαινόμενο.
Ο κόσμος έχει μέριμνες,θέλει να φτιάξει σπίτια,έχει επιχείρηση τον κυνηγά η εφορία με τους φόρους,θέλει να σπουδάξει ή να παντρέψει τα παιδιά του και η σημερινή κατάσταση του φέρνει πολλές βασανιστικές σκέψεις,γιατί έχει φύγει από το δρόμο του Θεού.Πρέπει να εκκλησιαζόμαστε.Πολλοί εκκλησιάζονται με την άποψη ότι θα περνάνε καλά.Οχι,προβλήματα θα έχουν αλλά με τη βοήθεια του Θεού,επειδή θα εξομολογούνται,θα μεταλαμβάνουν και θα προσεύχονται θα τα ξεπερνάνε.Θα βοηθά ο Θεός.


Εδώ στην Κέρκυρα έχετε το Αγιο Λείψανο,του Αγίου Σπυρίδωνα,που όπως μαθαίνω έρχεται πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο,ειδικά από τη Ρωσία,για να τον προσκυνήσει και παίρνει πολύ Χάρη αυτός ο κόσμος.Οταν προσευχόσαστε να επικαλείστε τους Αγίους,γιατί είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε,ας μην τους βλέπουμε.
Να αποκτήσετε ταπεινότητα.Με τους Καθολικούς διαφέρουμε στο ότι δεν έχουν ταπεινότητα.Ακόμα και όταν με επισκέφτηκε ο Πρίγκηπας Κάρολος από τη Μ.Βρετανία,μου είπε ότι εκεί δεν ξέρουν τι είναι ταπεινότητα.Σήμερα ο κόσμος διακατέχεται από κακίες,φθόνο,ζήλια και μίσος ενώ θα έπρεπε μέσω της προσευχής να ζητά να αποκτήσει αρετές.
Να μην προσεύχεστε λέγοντας θέλω αυτό ή εκείνο,να σπουδάξω τα παιδιά ή να έχω οικονομική άνεση να φτιάξω αυτά που θέλω,να προσεύχεστε να αποκτήσετε αρετές.
Πρέπει σαν λαός και έθνος να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στο Θεό.Να ζητάμε στην προσευχή να έχουμε Μετάνοια,γιατί ανθρωπίνως συνέχεια πέφτουμε,και πρέπει συνέχεια να σηκωνόμαστε.Οι Ευρωπαίοι σήμερα θέλουν να μας κάνουν πολλά ,αλλά να μην φοβόσαστε,γιατί αν έχουμε Μετάνοια δεν θα κάνουν τίποτα.Να έχουμε Χριστό μέσα μας και όλα θα πάνε καλά.
Κάποτε πήγα στον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό και τον ρώτησα
-Τι κάνεις;
Και μου απάντησε.
-Περιμένω το τρένο αλλά δεν έρχεται.
Περίμενε τον Θάνατο,γιατί ήθελε να βρεθεί κοντά στον Χριστό.Είχε Αγάπη για τον Χριστό.Αυτό πρέπει να αποκτήσουμε, Αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου