Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Δέος για τον άγιο Νεκτάριο.

Πλήθος πιστών συρρέει από το περασμένο Σάββατο στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Ψάλτου στη Λίνδο της Ρόδου, προσεύχεται με δέος μπροστά στην εικόνα και φιλάει τα «ματωμένα» χέρια του αγίου Νεκταρίου! «Είναι θαύμα, μια προειδοποίηση του αγίου ότι κάτι θα συμβεί» λένε οι πιστοί, ενώ ο εφημέριος, πατήρ Σπυρίδων Λίγκας, καλεί τον κόσμο να προσευχηθεί: «Μη φοβάστε, είναι για καλό»!

ΑΠΟ ΤΙΣ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ,
ΝΙΚΟΛΙΑ ΣΙΜΟΝΕΤΗ.

Ο π. Σπυρίδων, εφημέριος και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λίνδο, εξηγεί ότι οι πιστοί διαπίστωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, μετά τον εσπερινό στο εκκλησάκι, ότι γέμισαν αίμα τα χέρια του αγίου Νεκταρίου: «Μπροστά στους προσκυνητές τα χέρια του αγίου, ενώ ήταν ολόλευκα, έγιναν κατακόκκινα. Μία κυρία το είδε πρώτη και φώναξε “γιατί μουντζουρώσατε την εικόνα;”. Τότε όλοι γυρίσαμε το βλέμμα μας στον άγιο Νεκτάριο».


Η «Espresso» επικοινώνησε με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μαίρη Καμπουροπούλου (φωτό), η οποία έσπευσε να δει από κοντά το θαυμαστό περιστατικό και, όπως λέει, φαίνεται ότι είναι θεϊκό σημάδι!
Υγρασία
«Πρόκειται για μια πλαστικοποιημένη εικόνα. Δεν μπορεί να έχει βάλει κάποιος χρώμα από πάνω, ούτε όμως και να περάσει υγρασία. Μου φάνηκε ότι είχε και τις αποχρώσεις του αίματος! Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν μου φάνηκε να έχει εισχωρήσει χρώμα στην εικόνα από κάποιο σημείο».
Και η κυρία Καμπουροπούλου συνέχισε: «Αν τη δει κάποιος από κοντά, αντιλαμβάνεται ότι έχει πάρει ακριβώς τις αποχρώσεις του αίματος. Σε άλλο σημείο μοιάζει να τρέχει και αλλού είναι πιο πηχτό. Δεν μπορώ να ξέρω τα αρχικά χρώματα, αλλά δεν αμφισβητείται, νομίζω, το ότι ξαφνικά εμφανίζεται κόκκινο στο χέρι.
Εξέταση από ειδικό
Ωστόσο, χρειάζεται να εξεταστεί από ειδικό, θέλει ακτίνες και άλλη ειδική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση δεν μου φάνηκε να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση.
Σ' έμενα φάνηκε θεϊκό»!
Μέσα σε λίγη ώρα πιστοί άρχισαν να γεμίζουν το εκκλησάκι. «Κάποιοι έκλαιγαν. Ξαφνικά η εικόνα άρχισε να βγάζει μύρο και το ίδιο βράδυ έγινε αγρυπνία με κόσμο να έρχεται και να προσκυνάει. Τη Δευτέρα το πρωί η εικόνα ξανάβγαλε μύρο και ευωδίασε όλη η εκκλησία» περιγράφει ο π. Σπυρίδων.
Ο ίδιος τονίζει ότι την ημέρα που μάτωσε η εικόνα ενημερώθηκε και η μητρόπολη, η οποία έδωσε εντολή να παρακολουθούν την εικόνα και να ενημερώνουν τον μητροπολίτη Κύριλο για οτιδήποτε συμβεί.
Ο πατέρας Σπυρίδων προτρέπει τον κόσμο να μην τρομοκρατείται και τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε κάτι τέτοιο για να αποκτήσουμε πίστη και να κάνουμε καλές πράξεις. Καθημερινά πρέπει να προσφέρουμε, να είμαστε όπως μας θέλει ο Θεός, να μη μισούμε και να συγχωρούμε».
Τα δύο θαύματα που είχαν συγκλονίσει τη Ρόδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιστοί στο νησί των ιπποτών σχηματίζουν ουρές έξω από ναούς προκειμένου να προσκυνήσουν «θαυματουργές» εικόνες και κειμήλια. Το 2014 και το 2013 οι πιστοί έκαναν λόγο για θαύματα σε διαφορετικές εκκλησίες της Ρόδου.
Ηταν Οκτώβριος του 2013, όταν κάτοικοι του νησιού αντίκρισαν την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Κοιμητήριο της Ιαλυσού να δακρύζει (φωτό δεξιά)! Τότε ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος είχε επισκεφθεί τον χώρο όπου βρισκόταν η εικόνα, για να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβαινε.
Η εικόνα εξετάστηκε ενδελεχώς, ενώ έλεγχος έγινε και στον τοίχο, στον οποίο ήταν κρεμασμένη, για να εξακριβωθεί εάν υπήρχε υγρασία η οποία «πότισε» την εικόνα.
Οταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση ή πρόβλημα υγρασίας, ο μητροπολίτης ζήτησε τη μεταφορά της στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς έγιναν και πάλι αναφορές σε θαύμα, αυτή τη φορά στον Ναό Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ήταν βράδυ Τετάρτης 20 Αυγούστου του 2014, όταν εμφανίστηκε μια ψηλή γυναίκα ντυμένη στα μαύρα σε εργαζόμενο εταιρίας σεκιούριτι. Η γυναίκα κούνησε το κεντρικό καντήλι (φωτό αριστερά) που βρίσκεται μπροστά από την εικόνα της Παναγίας και στη συνέχεια έφυγε από την εκκλησία και εξαφανίστηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους παρευρισκομένους.
Πιστοί που έτρεξαν στο σημείο είδαν το καντήλι να κουνιέται χωρίς να φυσάει αέρας, ενώ αντίκρισαν και μια σκιά πάνω από την εικόνα της Παναγίας. Μάλιστα, όταν επισκέφθηκε τον ναό δημοσιογράφος τοπικού site (με κάμερα), δύο ώρες μετά το συμβάν, το καντήλι ακόμα κουνιόταν.
http://www.espressonews.gr/cover-story/2016/12/156354/deos-gia-ton-agio-nektario 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου