Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Αθώωση για όλους ζήτησε η εισαγγελέας.


Μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη για το Βατοπέδι είναι ο μοναχός Εφραίμ
Μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη για το Βατοπέδι είναι ο μοναχός Εφραίμ
Την ταμπέλα του σκανδάλου. Αυτό που με ενδιέφερε μόνο, είναι εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα σε βάρος των κατηγορουμένων. Κατά την άποψή μου, όμως, αυτά δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι».

Με αυτόν τον επίλογο έκλεισε την αγόρευσή της η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Βασιλική Κρήνα, κρίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών δεν είχαν δόλο, καθώς είχε προηγηθεί μία σειρά υπουργικών αποφάσεων που είχαν δώσει το «πράσινο φως» για τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων με ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.
Για την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι δεσμεύονταν από τις υπουργικές αποφάσεις -εκδοθείσες από υπουργούς τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ- υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση να ανταλλαγούν λίμνη και παραλίμνια με ακίνητα του Δημοσίου για να επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Κατά την κρίση της ωστόσο, η κυριότητά τους ανήκει στο Δημόσιο, εάν και όπως είπε, αυτό είναι θέμα των πολιτικών δικαστηρίων να το κρίνουν...
Στην πολύωρη αγόρευσή της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους κατηγορουμένους, με κύριους άξονες ότι δεν αποδείχθηκε πως είχαν δόλο να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο ή να ωφεληθούν οι ίδιοι. Ο κατάλογος των κατηγορουμένων είναι μακρύς: μέλη του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημόσιας γης, σύμβουλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στελέχη της ΚΕΔ, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, αλλά και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος.
«Τη συγκρότηση και το επίπεδο των κατηγορουμένων», είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη προς τους δικαστές, «το είδατε. Πώς είναι δυνατόν να δεχθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στις πράξεις που τους καταλογίζονται από θρησκοληψία; Οτι θέλησαν δηλαδή να βλάψουν με εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, χωρίς να έχουν οι ίδιοι κανένα όφελος;». Αναφερόμενη δε στην περίπτωση της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, η οποία συνέταξε συμβόλαια ανταλλαγών, είπε: Εάν ο κατηγορούμενος πατέρας της είχε την παραμικρή υπόνοια της διάπραξης ενός τέτοιου αδικήματος, γνωρίζοντας ότι επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων, δεν θα απέτρεπε την κόρη του από τη σύνταξη των συμβολαίων; Εξάλλου, η οικογένεια Πελέκη δεν είχε κανένα όφελος από αυτή την υπόθεση».
Δικαιολογημένες κατά την εισαγγελέα οι επισκέψεις του μοναχού Αρσένιου στα γνωμοδοτικά συμβούλια.
Δικαιολογημένες κατά την εισαγγελέα οι επισκέψεις του μοναχού Αρσένιου στα γνωμοδοτικά συμβούλια.
Τελευταίοι στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Για την εισαγγελέα, οι επισκέψεις που έκανε ο μοναχός Αρσένιος στα γνωμοδοτικά συμβούλια δικαιολογούνταν από το ενδιαφέρον που είχαν να διεκδικήσουν τη λίμνη και τα παραλίμνια, αφού πίστευαν και πιστεύουν μέχρι σήμερα ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου έχει την κυριότητά τους.
Στόχος των μοναχών
«Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι επηρέασαν στελέχη της ΚΕΔ να τους δώσουν συγκεκριμένα ακίνητα. Αντίθετα μάλιστα, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι κάποια ακίνητα ήταν τελικώς ζημιογόνα για τη Μονή» ανέφερε η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι σκοπός των μοναχών από το 1990 και μετά, ήταν και η αναστήλωση της μονής αλλά και η συντήρηση των κειμηλίων της.
«Γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να έχουν έσοδα. Υποδέχονταν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ οι νομικοί τους παραστάτες τούς διαβεβαίωναν ότι είχαν την κυριότητα της λίμνης και των παραλιμνίων» κατέληξε.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η μονή Βατοπεδίου
Η μονή Βατοπεδίου
Οι ανταλλαγές έγιναν με νόμιμες διαδικασίες, ασχέτως τού εάν πίσω από τη Μονή βρίσκονταν εταιρείες στις οποίες μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα. Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, πρότειναν μάλιστα με επιστολή τους την επιστροφή των ακινήτων» είπε σε άλλο σημείο η εισαγγελική λειτουργός ζητώντας την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από τις κακουργηματικές κατηγορίες, με το δικαστήριο να παίρνει τώρα τη σκυτάλη. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου αναμένεται με τη νέα χρονιά.
Σοφία Φασουλάκη
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/athoosi_gia_olous_zitise_h_eisaggeleas-64762568/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου