Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Δημοψήφισμα απόσχισης στη Β. Ιρλανδία ζητά το Sinn Fein./ Προς απόρριψη του αιτήματος για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.

 ΣΧΟΛΙΟ : Νέα βόμβα μετά τη Σκωτία,και η Β.Ιρλανδία ζητά ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιηθεί η προφητεία του Κουτλουμουσίου,από τον άγνωστo,ότι η Αγγλία μόνο στους Σάξωνες;
    

Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε η νέα πρόεδρος του Sinn Fein, Michelle O’Neill, προσθέτοντας ότι το Brexit θα είναι καταστροφικό για τη χώρα της.Τόνισε ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας θα μπορούσε να παρακάμψει τις συνέπειες του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η παρέμβαση της επικεφαλής του Sinn Fein έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από την Πρώτη Υπουργό Nicola Sturgeon, υποστηρίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι πολίτες πρέπει να έχουν ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για την τελική πρόταση της Theresa May για το Brexit.
Όπως και η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη. Τα τοπικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν 56% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 44% υπέρ της αποχώρησης.
Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι η Β. Ιρλανδία πρέπει να συρθεί μαζί με το Ην. Βασίλειο εκτός της ΕΕ, ενώ οι συνέπειες του Brexit ενδέχεται να είναι ακόμα πιο δραματικές στη χώρα: η Theresa May δεν απέκλεισε οι νέες ρυθμίσεις να επιφέρουν σκληρότερη συνοριακή πολιτική, παρόλο που αυτό δεν είναι η επιθυμία της.
«Το Brexit θα είναι καταστροφή για την οικονομία και τον λαό της Ιρλανδίας», είπε η κ. O’Neill μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ.
dialogos.com.cy

Προς απόρριψη του αιτήματος για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.


Στην απόρριψη του αιτήματος της Νίκολα Στέρτζιον για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για μια ανεξάρτητη Σκωτία προσανατολίζεται η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Times.
Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων ενός δημοψηφίσματος ζητώντας αρχικά εξουσιοδότηση από το τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ.
Τυπικά η κεντρική κυβέρνηση στο Γουεστμίνστερ θα μπορούσε να μπλοκάρει το αίτημα. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αντέδρασε στην ανακοίνωση της Νίκολα Στέρτζιον κάνοντας λόγο για παρωπίδες και για διχαστικό που θα ενέτεινε την οικονομική αβεβαιότητα.
Ωστόσο, όπως επισήμαιναν οι περισσότεροι σχολιαστές, η κα Μέι έχει αποφύγει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτή η συγκρατημένη αντίδραση αποδιδόταν στις ανησυχίες ότι εάν το Λονδίνο εμφανιζόταν απόλυτο ενάντια στο δημοψήφισμα ίσως να ενισχυόταν περαιτέρω η υποστήριξη υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, οι εξαγγελίες που παραπέμπουν σε «σκληρό» Brexit έχουν κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, οι Times επικαλούνται κυβερνητική πηγή που σχολιάζει ότι το αίτημα της κ. Στέρτζιον συνεπάγεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την περίοδο που η Πρωθυπουργός Μέι θα διαπραγματεύεται τους όρους του Brexit. «Αυτή η χρονική συγκυρία είναι εντελώς απαράδεκτη. Θα ήταν ανεύθυνο να συμφωνήσουμε σε αυτό και δε θα το κάνουμε», δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με άλλη πηγή της εφημερίδας, η κα Μέι θα γίνει πιο κατηγορηματική το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα υπονόμευαν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της ΕΕ.
Πιστεύεται ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα απαντήσει πιο διεξοδικά στην κα Στέρτζιον την άλλη εβδομάδα, αφού το Χόλιρουντ δώσει την εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις επί του δημοψηφίσματος.
Εν τω μεταξύ, σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται σενάρια που θέλουν την κα Μέι να αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε ένα μελλοντικό δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία, αλλά μόνο εφόσον το SNP κερδίσει την αυτοδυναμία στο Χόλιρουντ στις εκλογές του 2021.
Η Νίκολα Στέρτζιον έχει προσδιορίσει ως επιθυμητό χρονικό σημείο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κάποια στιγμή μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, δηλαδή πριν από την υλοποίηση του Brexit.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου