Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συμπεριλάβει τον Όσιο Πορφύριο στο Αγιολόγιό της.

roumania porfirios
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, με την ιδιότητά του ως Τοποτηρητής της Ι.Μ. Μουντενίας και Ντομπρουτζιάς και τη συμμετοχή Ιεραρχών, συνήθλε στην Πατριαρχική Κατοικία η Μητροπολιτική Σύνοδος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εγκρίθηκαν διάφορα έγγραφα σχετικά με τον μελλοντική αγιοκατάταξη του Σεβαστού Παφνούτιου (Παρνού) του εικονογράφου.

Ο εικονογράφος Παρνού Μούτου ήταν εκπρόσωπος του στυλ Brancovan και έζησε μεταξύ 1657-1735.
Γεννήθηκε στην πόλη Καμπουλούνγκ Μουσκέλ και ήταν ο 6ος γιος του ορθόδοξου ιερέα Ιάν Παβρέσκου, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως αγιογράφος στην ηλικία των 12 ετών.
Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο ίδιος χειροτονήθηκε μοναχός, παίρνοντας το όνομα Παφνούτιος.
"Το όνομα του «Mute» δεν προέρχεται από το γεγονός ότι ήταν πραγματικά σιωπηλός, αλλά γιατί ζωγράφισε πάντα την προσευχή και την σιωπή. Εάν μια μέρα τύγχανε να μιλήσει, θα σταματούσε από το έργο του και θα ξεκινούσε την επόμενη μέρα από την αρχή" - τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.
Τα μέλη της Μητροπολιτικής Συνόδου έχουν κάνει την πρόταση να δοξάσουν τον Σεβασμιότατο Παφνούτιο τον Εικονογράφο, δεδομένου ότι φέτος το Ρουμανικό Πατριαρχείο αποτίει φόρο τιμής στις ιερές εικόνες, τους εικονογράφους και τους εκκλησιαστικούς ζωγράφους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ιεράρχες ενέκριναν την εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβύτου (1906-1991), προτού τον συμπεριλάβουν επίσημα στο ημερολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
toumani 1
toumani 1
toumani 1
toumani 1
romfea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου