Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Άγιο Πνεύμα – Πύρινη φλόγα.

Άγιο Πνεύμα

Κυριακή της Πεντηκοστής αύριο, ο Παράκλητος κατέρχεται, το κήρυγμα αρχίζει, η Εκκλησία  ιδρύεται. Το αποστολικό ανάγνωσμα μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την εορτή. Την περιγράφει άριστα.

Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου*
Ήλθε το Άγιο Πνεύμα  σαν πύρινη φλόγα και φώτισε τους Αποστόλους και έγινε η κινητήριος δύναμη για το ιεραποστολικό τους έργο, αρχής γενομένης από τα Ιεροσόλυμα. Είχαν συγκεντρωθεί απ’ όλα τα έθνη άνθρωποι για να γιορτάσουν το Πάσχα και τα κατάφεραν. Διάβηκαν πράγματι από το σκοτάδι στο φως, από το ψέμα στην αλήθεια, από την απώλεια  στη  σωτηρία.
Πύρινες  γλώσσες ένα  χαρακτηριστικά  της αυριανής   εορτής. Η φωτιά  έχει   ιδιότητες αρκετές,  αυτές που έχει  και το  Άγιο Πνεύμα.  Η φωτιά  (και η  ελάχιστη  ακόμα)  φωτίζει   έναν  χώρο, μπορεί και να τον κάψει  αν γίνει μεγάλη, ταυτόχρονα  μπορεί και να  τον ζεστάνει.  Χρήσιμη  η  φωτιά  ως και καταστροφική, αν δεν ελέγξουμε   έγκαιρα  και αν δεν προφυλαχθούμε  κατάλληλα.
Αυτό είναι  το  Άγιο Πνεύμα που πρωταγωνιστεί αύριο.   Ήρθε στην  ανθρωπότητα  και  την έκανε  Εκκλησία.  Εκεί μέσα   ο καθένας έχει   την γλώσσα του,  την καταγωγή  του,  την  ταυτότητα  του. Γι’ αυτό και των Αποστόλων   το κήρυγμα   γίνονταν  κατανοητό  άσχετα  ποια  γλώσσα μιλούσε   αυτός που τους άκουγε. Ο Θεός σέβεται την ελευθερία μας και δεν καθυποτάσσει  τους πάντες και τα πάντα. Μόνο να σώσει θέλει.
Ταυτόχρονα  καταλαβαίνουμε  ότι η  αυριανή   εορτή δεν  είναι  ανάμνηση   πράξης  της συγκεκριμένης στιγμής ή γεγονός του αυτού  τόπου.  Επαναλαμβάνεται   σε κάθε μυστήριο  της  Εκκλησίας. Προσευχητικά  παρακαλούμε την κάθοδο  του Αγίου Πνεύματος,  προκειμένου  να τους παράσχει   αξία, ενέργεια,   δύναμη.
Έτσι εντάσσεται   και στη ζωή μας  με το  Βάπτισμά  μας και δια του Ιερού  Χρίσματος.   Διαλύει  τα σκοτάδια μας, καίει   κάθε  αμαρτωλό  παρελθόν  μας και ζεσταίνει τις  σχέσεις μας με    Θεό και ανθρώπους. Κάθε  μυστήριο αποτελεί την  επικαιροποίηση   των  παραπάνω  ιδιοτήτων στην προσωπική ή συλλογική βιωτή μας και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε δυνάμεις δια των ιερών μυστηρίων μέχρι της  δικαίωσής μας.
Σαν φωτιά αύριο, ως περιστέρι στη Βάπτιση, ένας Άγγελος στη φιλοξενία του Αβραάμ,  έτσι παρουσιάσθηκε το Άγιο Πνεύμα στην ιστορία. Δεν μεταμφιέζεται ανάλογα τις ανάγκες ενός ιερού θεάτρου. Είναι και παραμένει ένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας  Τριάδος.  Έρχεται και φαίνεται, εργάζεται και ενεργεί.
Ας το αντιληφθούμε στη ζωή μας και ας το εκμεταλλευθούμε στην πορεία μας. Ο καρπός του είναι δεδομένος (αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία,  αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα. εγκράτεια). Αν το κάνουμε μονοπάτια  της χριστιανικής πορείας  μας, τότε θα οδηγηθούμε σίγουρα στο ξέφωτο της αγάπης του Θεού, στην Εκκλησία του Χριστού, στην κοινωνία που μας αξίζει να έχουμε.
Θεολόγου, Διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς για το dogma.gr
dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου