Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η αγάπη του Θεού.

αγάπη

Αν προσπαθήσει να ερμηνεύσει κάποιος την αγάπη, μπορεί να δώσει πολλές ερμηνείες, που θα προσεγγίζουν μεν, αλλά δεν θα φθάνουν ακριβώς στην ουσία της. Για να καταφέρει να ερμηνεύσει ακριβώς κάποιος την αγάπη θα πρέπει να εστιάσει και να καταλάβει την ουσία του Θεού γιατί «ο Θεός αγάπη εστί»!

Ο Θεός όμως δεν έχει αποκαλύψει την ουσία Του στον άνθρωπο, όχι γιατί κρύβεται, αλλά γιατί δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να την καταλάβει και θα κινδυνεύει να πέσει στην «ακαταληψία», οδηγούμενος μετά στην απιστία!
Δεν αποκάλυψε στον άνθρωπο την ουσία Του ο Θεός, αλλά του την φανέρωσε μέσα από την αγάπη Του γι’ αυτόν. Ερμήνευσε την αγάπη ο Ίδιος ο Θεός μέσα από τις ενέργειες και την παρουσία Του στην ζωή του ανθρώπου, δίδοντάς του χειροπιαστή ερμηνεία, την οποία μπορεί ο ανθρώπινος νους εύκολα να κατανοήσει.
Η δημιουργία του κόσμου και η συνεχής μέριμνά Του είναι η απόδειξη της αγάπης Του γι’ αυτόν. Η αγάπη Του για τον άνθρωπο φανερώθηκε με τα χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε κατά την δημιουργία του, καθώς επίσης και με το ότι τον κατέστησε κυρίαρχο όλης της δημιουργίας.
Η κορυφαία απόδειξη της αγάπης Του για τον άνθρωπο είναι η επί γης παρουσία του Χριστού. Γεννήθηκε μέσα στους ανθρώπους, μεγάλωσε μαζί τους, περπάτησε ανάμεσά τους, δίδαξε και θαυματούργησε πάλι για τους ανθρώπους, έπαθε, σταυρώθηκε και ετάφη από τους ανθρώπους, αναστήθηκε, καταργώντας τον θάνατο που ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους.
Όλα για τον άνθρωπο! Είτε Τον ακολουθεί είτε Τον σταυρώνει, η αγάπη του Θεού είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από αυτήν την αγάπη του Θεού;
Σ’ αυτήν την αγάπη ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι κατά την μέλλουσα κρίση, ως Δίκαιος Κριτής, από αγάπη θα παραβλέψει τις αδυναμίες και τα πάθη μας, ελέγχοντας μόνο την καρδιά μας και την διάθεσή μας, η οποία καρδιά θα πρέπει να είναι δοσμένη σ’ Αυτόν!
+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου