Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Θα προταθεί άμεσα για αγιοκατάταξη ο γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος

Προς αγιοκατάταξη ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος.
Υπήρξε μαθητής του Αγίου Νεκταρίου, αφού θήτευσε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή όταν ο Άγιος ήταν διευθυντής της. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της Πάτρας. Γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και έδρασε κυρίως από ΄τις αρχές έως τα μεσα του 20ού, ενώ διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου Πατρών. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς έχασε στην τρυφερή ηλικία των τριών τη μητέρα του.

Ο λόγος για τον γέροντα Γερβάσιο Παρασκευόπουλο(δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του), ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ορθόδοξης Αλήθειας’, θα προταθεί άμεσα από τη Μητρόπολη Πατρών για αγιοκατάταξη, καθώς ετοιμάζεται ο σχετικός φάκελος, που θα κατατεθεί στην ιερά Σύνοδο και έπειτα θα αποσταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στη συνείδηση του κόσμου της Πάτρας είναι ήδη άγιος, κάτι που επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά στις προ ολίγων ημερών εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών για την 53η επέτειο (30 Ιουνίου 1964) από την κοίμηση του γέροντα Γερβασίου.
Την περασμένη Πέμπτη τελέστηκε ο εσπερινός από τον π. Μάρκο Τζανακάκη, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πατρών, ενώ στην επέτειο της κοιμήσεώς του έγιναν η Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο του π.Γερβασίου από το Μητροπολίτη Πατρών κύριο Χρυσόστομο, με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και λαϊκών.
Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του γέροντα, στον ιερό ζήλο του για τα θέματα της πίστεως και της διατηρήσεως της ελληνορθόδοξης παραδόσεως, στην ίδρυση των Κατηχητικών σχολείων και στην εν γένει προσπάθεια για πνευματικό καταρτισμό της οικογένειας, αφού, όπως είπε «θα έλθουν καιροί που άθεοι και άπιστοι θα διαφεντεύουν και τα άθεα γράμματα θα διδάσκονται τα παιδιά μας.
Ο π.Γερβάσιος έβλεπε από το μέλλον. Ας κρατήσουμε ως κόρην οφθαλμού την αγία διδαχή του και ας έχουμε τις πρεσβείες του προς Κύριον και την ευχή του».
Ο κ. Χρυσόστομος χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το Σταυρό ευλογίας, τον οποίον είχε χαρίσει στον αείμνηστο π. Γερβάσιο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο από Τραπεζούντος. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε την επιτύμβια πλάκα, η οποία κάλυπτε τον τάφο του μακαριστού γέροντα, πάνω στην οποία είναι γραμμένο σε έμμετρο λόγο το ιστορικό της ανακομιδης των λειψάνων του π. Γερβασίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετελέσθη ο μεθέορτος εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος μίλησε για το βίο του γέροντα, ενώ στο τέλος έγινε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού και Ηγιασμένου Γέροντα.
Μετά την ιερά ακολουθία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στο αίθριο των κατασκηνώσεων, με ομιλητή τον π. Γερβάσιο Παρακεντέ, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρότητα το θέμα:
«Τοῖς Ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος». Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες δωρεές από τον Θεόν προς την Πάτρα, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο «αοίδημος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, τον οποίον στην καρδιά τους τιμούν ως άγιο οι Πατρινοί», όπως τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου