Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

The Washington Post - Πλαστικό χρήμα/ Και οι ζητιάνοι τι θα απογίνουν;

Επειτα από μήνες συζητήσεων σχετικά με το πώς θα είναι το μέλλον μας χωρίς μετρητά, έπειτα από εκατοντάδες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα τ0ύ να πληρώνεις με το κινητό λογαριασμούς και αγορές, τέθηκε επιτέλους το ερώτημα: και με τους ανθρώπους που ζητούν ελεημοσύνη στον δρόμο τι θα γίνει; Το πρόβλημα, γράφει η Washington Post, έχει γίνει ήδη αισθητό στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι πληρωμές με κάρτα είναι ήδη πολύ διαδεδομένες. «Δεν έχω ούτε μισό νόμισμα επάνω μου» λέει αμήχανα ένας νεαρός στον ζητιάνο Τζον Σάλιβαν όταν εκείνος απλώνει το ποτήρι του καθισμένος στη γωνία ενός δρόμου στην Ουάσινγκτον.

Ο Σάλιβαν, γράφει η εφημερίδα, κάνει είκοσι χρόνια αυτή τη δουλειά. Αλλά τα τελευταία τρία βλέπει το ποτήρι του να μην μπορεί να γεμίσει. Ηρθε λοιπόν το τέλος της ελεημοσύνης; «Σήμερα οι κάρτες χρησιμοποιούνται παντού ως μέσο συναλλαγής και πολλές εφαρμογές σου επιτρέπουν να πληρώσεις χωρίς μετρητά από το ταξί μέχρι οποιαδήποτε υπηρεσία» επισημαίνεται.  Ηδη το 38% των Αμερικανών, λένε οι δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν να μην χρησιμοποιούν μετρητά, ενώ το 34% τα χρησιμοποιεί πολύ σπάνια πλέον.
Και οι ζητιάνοι, που πλέον δεν κερδίζουν ούτε τα μισά σε σχέση με το 2014, πώς θα ζήσουν; Η μία λύση είναι εφαρμογές σαν την Samaritan που δημιούργησε μια ανθρωπιστική οργάνωση στο Σιάτλ και επιτρέπει την ελεημοσύνη μέσω κινητού τηλεφώνου. Η άλλη δεν έχει πέσει ακόμη στο τραπέζι. Αλλά επιτρέπεται μια πλούσια χώρα να αφήνει τους ανθρώπους στον δρόμο να ζουν από την ελεημοσύνη των άλλων;
protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου