Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Το Ηράκλειο “φοράει” τα καλά του και γιορτάζει τον Προστάτη Άγιο του.

Με λαμπρότητα γιορτάζει σήμερα το Ηράκλειο τον Προστάτη Άγιο του, τον Άγιο Μηνά, φορώντας τα “καλά” του και τιμώντας τη Μνήμη Του.
Πλήθος κόσμου συρρέει από το απόγευμα της Παρασκευής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Του, αλλά και να ανάψουν ένα κεράκι στη Χάρη Του.
Εξάλλου ο Καβαλάρης του Μεγάλου Κάστρου “στέκεται” πάντα εκεί αγέρωχος, έτοιμος να αγκαλιάσει, να προστατεύσει και να βοηθήσει κάθε πιστό, που θα ζητήσει τη βοήθεια του σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του.
agios-mhnas

Κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων πιστών από ολόκληρη την Κρήτη, που καταφθάνουν στο Ηράκλειο για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη του είτε για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους είτε για να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη βοήθεια Του.
Το απόγευμα της Παρασκευής πλήθος πιστών παρευρέθηκε στο Μέγα Εσπερινό, ενώ σήμερα το πρωί τελείται ο Όρθρος και η Συνοδική Θεία Λειτουργία.
Αμέσως μετά θα γίνει η λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Μηνά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η καθιέρωση του ως Πολιούχος του Ηρακλείου
Ο Άγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών.
Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη.
agios-mhnas2
Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών.
Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς.
cretapost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου