Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τι βρήκαν οι Τούρκοι μέσα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα;

    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Τι βρήκαν οι Τούρκοι μέσα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα;Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει ώστε τον Αύγουστο του 2018 η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα να ανοίξει και πάλι για το κοινό, ενώ ολόκληρο το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του ερχόμενου έτους. Η πρώτη φάση της αναστήλωσης του μνημείου ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου. Η στερέωση και η αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων εντάσσονται στη δεύτερη φάση, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας.

Ήδη η πιο μεγάλη αλλαγή, την οποία μπορούν να δουν και σήμερα όσοι φτάνουν στη μονή, είναι στο μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα από την πυκνή βλάστηση, το οποίο στρώθηκε με σανίδες και μπήκαν και σκαλοπάτια.
Ωστόσο οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι όταν ανοίξει η Σουμελά κρυμμένα μυστικά θα έρθουν στο φως.
Πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά θα γίνουν επισκέψιμοι «μυστικοί χώροι». Ωστόσο, η Sabah σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Βρήκαν κάτι εκπληκτικό» αναφέρει ότι στο βόρειο μέρος της μονής κάτω από τη σκεπή εντοπίστηκε μια τρύπα, «ίσως και να πρόκειται για κάποιο ιερό», σημειώνεται.
Ο Αλί Αϊβάζογλου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, και σχολίασε λακωνικά: «Έχουμε βρει κάτι». Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα επτασφράγιστο μυστικό, μια έκπληξη για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μνημείου της Τραπεζούντας. Αρκέστηκε μόνο να διευκρινίσει ότι εργασίες ανακαίνισης γίνονται και στη βιβλιοθήκη που υπήρχε στα δεξιά της εισόδου στο μοναστικό συγκρότημα.
pontos-news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου